Wat rozenwater doet voor je huid | Garnier
first fixed slider

WAT IS ROZENWATER?

Rozenwater heeft een hemelse geur, maar het doet ook iets bijzonders met de huid. Beautyicoon Cleopatra was een van de eerste bekende vrouwen die met rozenwater aan de haal ging. Ze dompelde er zich helemaal in onder; een bad gevuld met rozenwater. Volgens verhalen zou het haar een prachtig gladde huid geven. De oorsprong van de zogenaamde Rosa Damascena, ook wel Damaskusroos, werd ontdekt in het Sasaniaanse Rijk. Door de laatste heersende keizerfamilie in Perzië. De tiende-eeuwse Perzische wetenschapper genaamd Avicenna schijnt rozenwater, zoals we het nu in beautyland gebruiken, te hebben ontdekt. Hij maakte er een winstgevende exportbron voor de Perzen van, die het onder meer verkochten in Europa. Het heeft een kalmerend effect op de huid.

Wist je dat: ‘Voor het bereiden van rozenwater wordt bij uitstek de Damascusroos gebruikt’

Een geurend watertje, dat is rozenwater. Verkregen door het weken of het stomen van rozenblaadjes. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor de huid, maar ook in parfum en om smaak te geven aan gerechten. Het gebruik van rozenwater gaat ver terug in de tijd. Vooral Iraniërs zetten rozenwater in voor de medicinale effecten. Voor het bereiden van rozenwater wordt bij uitstek de Damascusroos erbij gepakt. Rozenwater bevat ongeveer 10 – 50% rozenolie, een van de grootste bijproducten van rozenwater. Zoveel rozenolie komt er weliswaar niet uit één roos, dus is rozenolie gewonnen uit deze rozensoort een van de meest kostbare essentiële oliën ter wereld. Andere bijproducten zijn gedroogde rozenblaadjes, die voornamelijk geschikt zijn voor eten. Ze zouden helpen bij verteringsproblemen. Verder worden ook de rozenbottel (de vrucht van de rozenbloem) en andere extracten van de Damascusroos gebruikt.

Wist je dat: ‘Zowel rozenolie als rozenwater werken op verwijde bloedvaatjes en gaan zo roodheid tegen’


Rozenwater 3
Rozenwater 4

WAT DOET ROZENWATER VOOR DE HUID?

Rozenwater heeft heel veel verschillende werkingen voor de huid. Het bevat bijvoorbeeld antioxidanten, die optreden tegen vrije radicalen die je huid kunnen beschadigen. Vrije radicalen uit schadelijke zonnestralen, bijvoorbeeld. Verder hebben zowel rozenolie als rozenwater een adstringerend effect op de bloedvaatjes onder het huidoppervlak. Dit betekent dat het werkt tegen roodheid door verwijde bloedvaatjes. Rozenwater voelt bovenal heerlijk kalmerend en verfrissend aan op de huid. Vaak gebruiken mensen rozenwater daarom als natuurlijke toner, om opgezwollen ogen te verminderen (een watje gedrenkt in koud rozenwater), zonnebrand te blussen en de huid gehydrateerd te houden.

ONTDEK ONZE INGREDIËNTEN VAN NATUURLIJKE OORSPRONG

Kies een ingrediënt uit het mozaïek of via de zoekbalk