Hyaluronzuur: wat is het en hoe gebruik je het? | Garnier
GEVOELIGE HUID 5 GEVOELIGE HUID 4

Hyaluronzuur in huidverzorging: wat is het en hoe gebruik je het?

Hyaluronzuur is een van de meest gebruikte ingrediënten in huidverzorging, en dat is niet verwonderlijk. Deze hydraterende krachtpatser is de ultieme kickstart van je dag en hoort zonder twijfel thuis in je huidverzorgingsroutine. In dit artikel lees je alles over de kracht en voordelen van hyaluronzuur, en hoe je het opneemt in je dagelijkse routine. Let’s dive in!

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Het zit bijvoorbeeld in onze gewrichten, waardoor we soepel kunnen bewegen. Ook voor onze huid speelt het een belangrijke rol: het helpt bij het genezen van wondjes en houdt vocht vast, waardoor onze huid gehydrateerd en vol blijft.

Naarmate we ouder worden, vermindert hyaluronzuur in ons lichaam, wat leidt tot stijvere gewrichten en een drogere, minder elastische huid. De eerste symptomen zijn vaak fijne droogtelijntjes. Maar je hoeft niet direct naar anti-rimpelcrèmes te grijpen. Een hydratatieboost met een hyaluronzuurserum kan al een verschil maken.

Wat doet hyaluronzuur voor de huid?

Hyaluronzuur is een sleutelingrediënt in veel huidverzorgingsproducten, variërend van toners en serums tot dag- en nachtcrèmes. Dit ingrediënt biedt talrijke voordelen voor je huid:

 • Hydratatieboost: Hyaluronzuur kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden, waardoor je huid een onmiddellijke hydratatieboost krijgt. Dit maakt het perfect voor een droge, trekkerige huid.

 • Gladder en steviger uiterlijk: Regelmatig gebruik van producten met hyaluronzuur kan de huid voller en gladder maken. Dit is vooral voordelig voor een huid die vochtarm is en tekenen van vermoeidheid of fijne lijntjes vertoont.

 • Houdt de huid soepel en elastisch: Net zoals veel water drinken goed is voor je algehele gezondheid, helpt het aanbrengen van hyaluronzuur de huid soepel te houden door extra vocht toe te voegen.

 • Geschikt voor alle huidtypes: Of je nu een droge, vette, of gecombineerde huid hebt, hyaluronzuur zorgt voor de nodige hydratatie zonder de huid te verzwaren.

 • Door de unieke eigenschappen van hyaluronzuur is het een onmisbaar ingrediënt in je huidverzorgingsroutine voor een jeugdig ogende, gehydrateerde huid.

  Waaruit bestaat hyaluronzuur?

  Tot in de late jaren zeventig stond hyaluronzuur bekend als het ‘goo’-molecuul. Het is een natuurlijk door het lichaam aangemaakte stroperige substantie, die voornamelijk voorkomt in de ogen, gewrichten en huid. Dit vochtinbrengende ingrediënt speelt een cruciale rol in het smeren en hydrateren. Er bestaan drie soorten hyaluronzuur:

 • Gehydrolyseerd hyaluronzuur;

 • Natriumgeacetyleerd hyaluronaat;

 • Hyaluronzuur.

 • Een belangrijk verschil tussen de drie soorten is dat natriumhyaluronaat een kleinere moleculaire grootte heeft, en daardoor sneller door de huid opgenomen wordt. Het wordt vaak gebruikt in anti-aging huidverzorging.

  Hoe gebruik ik een hyaluronzuurserum?

  Net als bij de meeste huidverzorgingsproducten (op meer intensieve producten na, zoals exfolianten) is het belangrijk om een hyaluronzuurserum consequent te gebruiken voor de beste resultaten. Je kunt het zowel ’s ochtends als ’s avonds smeren, of op een van deze twee momenten van de dag.

  Een belangrijke vuistregel: gebruik een hoeveelheid ter grootte van een erwt en breng dit aan op een vochtige huid. Vergeet niet om na het aanbrengen de hydratatie te verzegelen met een vochtinbrengende crème.

  Kan ik hyaluronzuur elke dag gebruiken?

  Je kunt hyaluronzuur gerust dagelijks gebruiken. Breng het zowel 's ochtends als 's avonds aan op een gereinigde huid. Als je fan bent van vitamine C, dan is hyaluronzuur een ideale aanvulling om je huid te herstellen en te beschermen.

  Ondanks dat het woord 'zuur' in de naam voorkomt, staat hyaluronzuur los van exfoliërende zuren zoals glycolzuur, melkzuur of salicylzuur. In plaats van dode huidcellen te verwijderen, biedt hyaluronzuur intensieve hydratatie - iets waar alle huidtypes baat bij hebben.

  Hyaluronzuur wordt ook wel aanbevolen na bepaalde invasievere behandelingen zoals microneedling omdat het de huid kalmeert.

  Gebruik ik hyaluronzuurserum voor of na een moisturizer?

  Breng een hyaluronzuurserum aan na je oogcrème en vóór je moisturizer, zowel in je ochtend- als avondroutine. Om optimaal van de voordelen te genieten, laat je het serum een paar minuten intrekken voordat je de moisturizer aanbrengt.

  Hyaluronzuur en Aloë Vera Hydraterend Serum

  Het SkinActive Hyaluronzuur en Aloë Vera Hydraterend Serum is het eerste serum van Garnier geconcentreerd met 3% hyaluronzuur, glycerine en aloë vera. Dit serum zit vol met hyaluronzuur voor diepe hydratatie, wat je huid er voller en gladder laat uitzien. Onze pure hyaluronzuur, gemaakt via een bio fermentatieproces, kan tot 100 keer zijn gewicht in water vasthouden.

  Je huid voelt meteen na het aanbrengen zachter aan en ziet er gehydrateerd en gezonder uit. Blijf het een maand gebruiken, en je huid wordt voller, gladder, met een natuurlijke glans.

  Dit intens hydraterende serum heeft een veganistische formule en is goedgekeurd door het Leaping Bunny-programma als dierproefvrij.