De werking en misverstanden rondom after sun producten | Garnier
AFTER SUN 5 AFTER SUN 4

De werking en misverstanden van after sun producten

Is je huid lelijk verbrand? Dat kan zelfs de beste weleens overkomen. Gelijk afblussen, zal je logischerwijs denken. Een bekende oplossing is after sun. Er bestaat weliswaar één groot misverstand rondom after sun. Die ontkrachten we hierbij graag: het verzorgingsproduct bij zonnebrand kan de huidschade opgelopen door schadelijke UV-stralen niet omdraaien! Sterker nog, heb je eenmaal zonnebrand dan zal je huid dit nooit meer vergeten. Een verbrand velletje is tijdelijk, maar de schade kan later naar het huidoppervlak komen in de vorm van bijvoorbeeld pigmentvlekken, lijntjes en rimpels op latere leeftijd. Daarom is het ook zo belangrijk om je huid altijd goed in te smeren. Toch kan after sun zeker helpen als je huid rood en pijnlijk is. We leggen hier uit hoe. 

Wist je dat?: ‘After sun repareert een verbrande huid niet, maar helpt deze wel door de huid te hydrateren, kalmeren en verzachten’ 

Wat doet after sun wel? 
After sun helpt de huid na het zonnen te herstellen. Een after sun kan de huid dus nooit repareren; de opgelopen DNA-schade van je huidcellen is helaas onomkeerbaar. Maar hét middel bij zonnebrand, after sun, hydrateert, kalmeert en verzacht de huid wel. Smeren na zonverbranding is belangrijk, want uitdroging van de huid wil je hoe dan ook voorkomen. Vermijd vette producten, want hierdoor wordt de warmte in de huid juist vastgehouden. Een goede after sun helpt de huidbarrière van de huid herstellen. Breng je gekwelde huid zo snel mogelijk tot rust. Naast after sun kun je de huid koelen met lauwwarm (niet ijskoud) water. Hormoonzalf en pijnstillers kunnen de pijn wat verzachten. Het leed aan de huid help je dus verminderen met after sun, met een verzachtend effect.

Beauty Tip: ‘Kies een hypoallergene after sun mét antioxidanten zoals vitamine E, die de vorming van schadelijke vrije radicalen tegengaan’ 

Wat voor ingrediënten zitten er in after sun en wat doen deze ingrediënten? 
Een verbrande huid oogt felrood, verhit en vaak opgezet en is extra gevoelig. Een hypoallergeen product zoals Garniers Ambre Solaire After Sun Melk met antioxidanten komt dan mooi van pas. Antioxidanten gaan namelijk ook de vorming van vrije radicalen tegen. Garniers after sun is verrijkt met antioxidant vitamine E én aloë vera, die de huid helpen verzachten. Net wat je nodig hebt. Hydrateren en herstellen zijn cruciaal als je huid is verbrand. Zoek daarom naar een after sun met hydraterende ingrediënten, zoals glycerine en hyaluronzuur: een ingrediënt dat maar liefst 1000 keer zijn gewicht in water kan vasthouden. Zo wordt de vochtbalans in de huid hersteld. Barrièreondersteunende stoffen zijn onder meer niacinamide. Liever een spray dan een melk? Dan biedt ook de Ambre Solaire After Sun Spray uitkomst. 

Beauty tip: ‘Koel een verbrande huid eerst met een lauwwarme douche voordat je aan het smeren slaat’ 

Wanneer kan je after sun het beste gebruiken? 
Wacht even totdat de huid is afgekoeld, met behulp van bijvoorbeeld een lauwwarme douche. Is de meest venijnige hitte ervan af? Ga dan in de weer met een aangename after sun. Breng bij voorkeur elke paar uur een laagje after sun aan op de huid. Ga hierna trouwens beslist niet meer de volle zon in! Een zonbeschadigde, rode huid wil je beschermen met een dikke laag zonnebrandcrème. Het liefst blijf je zelfs helemaal uit de buurt van schadelijke UV-stralen. Vergeet niet: ook in de schaduw of achter glas heeft je huid SPF nodig.