UV 5 UV 4

UV-straling, hoe zit dat? Het belangrijke verschil tussen UVA en UVB

Het is belangrijk de juiste zonnebrand en UV-filter te pakken zodat je niet verbrandt door de zon of kans loopt op huidveroudering. We leggen je alles over UV-straling uit.
  
UVA, UVB, het zijn de meest bekende afkortingen bij zonbescherming. Maar wat betekent het nou eigenlijk? SPF staat voor je zonnebrandfactor, maar niet elke zonnebrand beschermt tegen UVA- én UVB-stralen. Alle ultraviolet(UV-)straling beschadigt je huid, je grootste orgaan, tenzij je die goed beschermt.

Voor het blote mensenoog is UVA- en UVB-licht niet zichtbaar. Alle lichtstralen, waaronder die van UVA en UVB, hebben verschillende golflengtes gemeten in nanometers. Doet deze informatie je wat duizelen? Laten we het vooral niet te technisch maken. Maar het is wel heel belangrijk om te begrijpen wat zonnestralen precies doen met je huid. Zo weet je precies hoe om te gaan met de zon zodat je de kans vermindert op huidkanker, huiduitslag of vroegtijdige huidveroudering. 

Wist je dat?: ‘UVA-stralen dringen dieper door in de huid, waar ze huidcellen kunnen beschadigen die je huid stevig en veerkrachtig houden’

De effecten van UV-straling op de huid? 
Blootstelling aan de zon is helaas nooit onschuldig. Je kunt er misschien een stralende gloed en bruin velletje aan overhouden, maar UV-stralen doen altijd iets met je huid. Daarom is het ontzettend belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon met een hoge SPF. Doe je dit niet, dan kan je de huid verbranden. Van korte duur, denk je misschien, maar hiermee loop je zonschade op. Dit resulteert even later in zichtbare tekenen van vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels, pigmentvlekken en een slappere huid. Om de tekenen van huidveroudering te voorkomen is het belangrijk om jezelf goed te beschermen met een hoge SPF. Heb je echt pech, dan ligt ook huidkanker op de loer. Je huid kan hiernaast allergisch raken voor de zon. Je hebt dan te maken met zonneallergie. 

Wist je dat: ‘Geheugensteuntje: UVA staat voor A van Aging, ofwel veroudering, UVB voor B van Burning, ofwel verbranden’

De typen UVA-stralen: UVA versus UVB
We onderscheiden twee typen zonnestralen die onze huid bereiken: UVA versus UVB. Allebei geen goed nieuws voor je huid, maar er zit wel degelijk verschil in. Dat zit zo.

UVB – wat is het en wat zijn de effecten?
Een ezelsbruggetje bij UVB is de B van burning, ofwel verbranden. UVB-stralen verbranden je huid. Zonnebrand is geen pretje. Je kunt hier het een en ander doen, maar het kwaad is met een verbrande huid al gedaan: je loopt een hoger risico op huidkanker. Net zoals UVA-licht is UVB-licht het hele jaar door aanwezig in zonlicht of zonnestralen. Maar UVB komt wel meer voor in zonnige dan in minder-zonnige klimaten. UVB (en UVA) wordt gereflecteerd door zand, water en sneeuw. UVB is ook schadelijker op grote hoogten, zoals in de bergen, dan in lagergelegen gebieden.

UVA – wat is het en wat zijn de effecten?
Het ezelsbruggetje voor UVA: de A van Aging, ofwel verouderen. UVA-straling speelt ook een rol bij huidkanker, maar staat vooral bekend als een van de voornaamste redenen voor vroegtijdige huidveroudering. UVA-stralen dringen diep door in de huid, waar ze huidcellen kunnen beschadigen. Huidcellen die je huid zijn stevigheid en veerkracht geven. UVA-stralen mag je de schuld geven van rimpels. Ze worden bovendien ook wel sluipmoordenaars genoemd, omdat je het effect van de zonnestralen minder voelt. Door UVB (en niet door UVA) kleurt je huid namelijk een tintje bruiner.

Lange UVA – wat is het en wat zijn de effecten?
Zoals toegelicht bestaat het zonlicht dat ons bereikt uit twee typen schadelijke stralen, maar UVA heeft een langere golflengte. Dit in tegenstelling tot UVB, met een korte golflengte. Hierdoor dringen UVA-stralen veel dieper door in de dermis, de dikste laag van de huid. Het is daarom belangrijk om altijd met een broad-spectrum zonnebrand te smeren. Staat er SPF op je zonnebrandcrème? Dan ben je alleen beschermd tegen UVB-straling. Met broad-spectrum ben je gewapend tegen én UVB én UVA.