Garnier zet zich in voor Recycling | Garnier
first fixed slider

Meer gerecyclede & recyclebare verpakkingen

Tegen 2025 streeft Garnier ernaar om geen nieuw plastic (Zero Virgin Plastic) in verpakkingen te gebruiken, waarmee jaarlijks 37.000 ton plastic wordt bespaard. Tegen 2025 zullen alle verpakkingen ook herbruikbaar, recyclebaar of thuis composteerbaar zijn.

Meer gerecyclede en recyclebare verpakkingen

De kunststoffen die Garnier tegenwoordig het meeste in zijn verpakkingen gebruikt, zijn PET (polyethyleentereftalaat), PP (polypropyleen) en PE (polyethyleen). Deze materialen kunnen meerdere keren worden gerecycled en hergebruikt en zijn de meest gerecyclede plastic materialen ter wereld. PCR-plastic (Post-Consumer Recycled) wordt gerecycled uit plastic afval dat afkomstig is van consumentenproducten. Garnier heeft zich ertoe verbonden tegen 2025 100% PCR- kunststoffen of biologische geproduceerde kunststoffen te gebruiken. Wij zijn van mening dat het onze verantwoordelijkheid is om het bewustzijn te vergroten over welke delen van onze producten kunnen worden gerecyceld. We ontwikkelen video’s en tutorials over verschillende soorten plastic en diverse recyclingstromen om zodoende meer duidelijkeheid en transparantie te creëren.

Hoe vermindert Garnier plastic?

Garnier vermindert plastic door eco-ontworpen verpakkingen te realiseren op 4 pijlers: gebruik van gerecyclede materialen, herontwerp, innovatie, hergebruik & recycling.

Innovatieve verpakkingen met minder plastic
We lanceren een reeks nieuwe producten die onze Green Beauty-verplichtingen ondersteunen, te beginnen met de eerste massamarkt gepatenteerde verpakkingen met geïntegreerd karton voor de nieuwe Garnier Bio hennep gel dagcrème. Deze verpakking bestaat deels uit karton waardoor plastic wordt bespaard. Verder heeft Garnier Loving Blends drie solid shampoo's gelanceerd: met zorg voor je haar, maar zonder plastic afval. Deze shampoo bars gaan even lang mee als 2 plastic flessen van 250ml en zijn in een kartonnen doosje verpakt.

Bestaande producten optimaliseren
Voor bestaande verpakkingen heeft Garnier als doel om het plastic dat wordt gebruikt lichter te maken en het te vervangen door recyclebaar of gerecycled plastic in plaats van nieuw plastic (ook wel virgin plastic genoemd). Hiervoor werken we nauw samen met onze verpakkingsleveranciers en plasticfabrikanten. We ontwikkelen robuuste leveringsbronnen voor PCR, met als doel 100% van onze verpakkingen van gerecycled plastic te maken in 2025.

Nieuw plastic besparen
In 2021 bespaarde ons gebruik van gerecycled plastic 12.200 ton plastic. Tegen 2025 worden al onze producten gemaakt zonder gebruik van nieuw plastic en worden al onze verpakkingen recyclebaar, herbruikbaar of thuis composteerbaar. Dit zal naar verwachting een besparing van 40.000 ton nieuw plastic per jaar opleveren.

Ondersteunen gemeenschap
We werken samen met de NGO Plastics for Change om afvalverzamelaars in India een stabiel inkomen en toegang tot sociale diensten te bieden.

Hoe wordt plastic gerecycled?

Recyclebaar plastic wordt ingezameld, schoongemaakt en gesorteerd op plastic type. Vervolgens wordt het versnipperd, gewassen, gesmolten en opnieuw gevormd tot pellets of granulaat. Van dit gegranuleerde plastic worden nieuwe verpakkingen gemaakt. De L'Oréal Group heeft met Carbios een consortium opgericht om biotechnologie in recycling te ontwikkelen. Garnier zal de uitkomst van dit proces benutten bij het ontwerpen van nieuwe verpakkingen en helpt zo een circulaire economie te bevorderen.

Carbios heeft een enzymatisch bio-recyclingproces voor kunststoffen ontwikkeld dat polymeren afbreekt tot de basiscomponenten (monomeren) die oorspronkelijk werden gebruikt om ze te maken. Eenmaal gescheiden en gezuiverd, kunnen de monomeren opnieuw worden gebruikt om plastic te maken met vergelijkbare prestaties als nieuw plastic, zonder enige waarde te verliezen door het recyclingproces.

Hoe worden verpakkingen hergebruikt?

Garnier zet zich in om herbruikbare of hervulbare systemen te promoten waar dit kan, nieuwe partnerschappen te sluiten en innovaties te stimuleren.

Wat is nieuw of virgin plastic?

Nieuw plastic, ook wel virgin plastic genoemd, is nieuw vervaardigd plastic dat nog nooit in een product is gebruikt of eerder is verwerkt. Recyclingfabrieken gebruiken plastic dat door consumenten wordt weggegooid en gebruiken het als grondstof.

Garnier streeft naar een besparing van 40.000 ton nieuw plastic per jaar. We innoveren onze verpakkingen zodat ze tegen 2025 herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn. Tegen die tijd zullen al onze producten geproduceerd worden zonder het gebruik van nieuw plastic. In plaats daarvan zal 100% post-consumer gerecycled (PCR) plastic of bio-sourced plastic worden gebruikt.

Hoe vermindert Garnier het gewicht van verpakkingen?

Garnier vermindert het gewicht van zijn verpakkingen door productinnovatie. Dit leidt naar een optimalisatie van huidige producten, nieuwe plasticvrije verpakkingen en naar nieuwe alternatieven ter vervanging van eenmalige formaten. Door het gewicht van onze plastic verpakkingen te verminderen, hebben we in 2021 meer dan 700 ton nieuw plastic bespaard. Door continu te streven naar het lichter maken van onze verpakkingen verwachten we in 2020 een besparing van 858 ton plastic te behalen. Dit getal willen we nog verder verhogen in de komende jaren.


Krijg een volledig beeld door ons duurzaamheidsrapport 2021 te downloaden