Wat is een brunette haarkleur? | Garnier
3 950x543 Meisje met krullend haar

Weet jij wat een brunette haarkleur is?

Ben je met bruin haar altijd een brunette? Een veelgestelde vraag. Ontdek alles over soorten brunettes en waarom dit wellicht dé haarkleur is voor jou.

Wat is brunette en hoe verschilt het van donkerbruine haarkleuren?
Voor veel mensen staat de term ‘brunette’ synoniem voor donkerbruin haar. Maar wist je dat er veel meer soorten brunettes zijn? Variërend van lichtbruin tot middenbruin en zelfs zwart? Het komt misschien als een verrassing, maar de meeste mensen met zwart haar hebben in feite heel diep donkerbruin haar. Wanneer je zwart haar onder de microscoop zou leggen, zou je zien dat zwart eigenlijk een combinatie is van verschillende donkerbruine tinten.  

Zo word je een brunette
Bruin haar kan een oranje, rode, blauwe of paarse kleurnuance hebben. Of je nu voor een asbruine tint uit de Garnier Olia lijn kiest, of liever voor een intense donkerbruin uit het Garnier Nutrisse Ultra Color assortiment gaat, zoals Garnier Nutrisse Ultra Color 4.15 Koel Mahoniebruin, het is belangrijk om de juiste bruine haarverf uit te zoeken, die jou laat stralen.

Je huidtoon speelt daarbij een belangrijke rol. Bij een koel huidtype met een lichte, roze ondertoon staat warme bruine haarverf het meest flatterend. Denk bijvoorbeeld aan goudbruin, karamel en koper, zoals Garnier Nutrisse 4.3 Goud Middenbruin. Heb je juist een warm huidtype, met een olijfkleurige of gouden ondertoon, dan staat een koele, natuurlijke of mahonie haarkleur vaak beter, zoals Garnier Nutrisse Ultra Color 5.25 Koel Mahonie Lichtbruin

Welke bruine haarverf geeft het beste resultaat? 
Ongeacht welk bruine haarverf je ook kiest, het is voor iedereen mogelijk een trotse brunette te worden. 
Wil je dat het resultaat van je haarkleuring zo natuurlijk mogelijk wordt? Zorg dat je zo dicht mogelijk bij je natuurlijke haarkleur blijft. Wanneer je te veel van je oorspronkelijke tint afwijkt, geeft dat een wat onnatuurlijker effect. 
Op de productverpakkingen van de Garnier haarverf staat altijd een overzicht van je natuurlijke haarkleur en het resultaat dat je met de haarkleuring bereikt. Zo zie je direct hoe de kleurbeurt in jouw geval uitpakt en welk type brunette je wordt. 

Heb jij natuurlijk bruin haar? 
Wanneer je van jezelf bruine lokken hebt, ben je een klassieke brunette en is een bruine balayage wellicht iets voor jou. De term balayage komt uit het Frans en betekent ‘vegen’. Het is het intuïtief kleuren van je haar, je brengt de verf vanuit de losse pols aan. Je bruine haar vormt de basis en daar voeg je meerdere tinten bruin aan toe. Het zijn highlights waarbij je haarkleuring er natuurlijk uitziet, zonder dat je een duidelijk zichtbare uitgroei krijgt. Fijn wanneer je niet te veel tijd wilt steken in het onderhouden van de kleur. Kies hierbij voor een haarkleuring die is gemaakt voor highlights.  

Glanzende lokken

Bij ieder kapsel ziet een intense glans er het meest gezond uit, maar voor brunettes geldt dat helemaal. Om de glans te behouden en te voorkomen dat het haar dof oogt, is het belangrijk om te zorgen dat het haar niet uitdroogt. 
Gezonde voeding speelt daarbij een grote rol. Voeding die rijk is aan omega-3 vetzuren, zoals zalm, noten, avocado’s en eieren, kunnen bijdragen aan glanzend haar van binnenuit. 

Verder onderhoud jij je haar door een shampoo voor geverfd haar te gebruiken en met een brunette haarkleur is ook een conditioner voor elk gekleurd haar onmisbaar. Kies een conditioner op basis van olijfolie of arganolie, zoals Garnier Loving Blends Haarconditioner Mytische Olijf. Deze voeden en verzorgen het haar en laten het stralen.