Vervuiling van je huid: het effect van luchtvervuiling | Garnier
VERVUILING 5 VERVUILING 4

Vervuiling van je huid: het effect van luchtvervuiling

Als je op een dichtbevolkte plek woont, zoals een drukke stad, kun je bijna niet ontsnappen aan de schadelijke dagelijkse invloed van luchtverontreiniging. Verontreiniging kan vrije radicalen voortbrengen die de huid aantasten. Hoe dat precies werkt? Die vrije radicalen zijn bijzonder onstabiele moleculen die razendsnel reageren op andere verbindingen. Hierdoor kunnen ze een destructief effect hebben op je huid. Volgens onderzoek kan het de structuur van je huid aantasten en versnelt het vroegtijdige huidveroudering. Dat klinkt niet prettig, en dat is het ook niet. We lichten uitgebreid toe hoe verontreiniging impact heeft op je huid. Plus, natuurlijk, wat je hieraan kunt doen!

Wist je dat: ‘De beste manier om je huid te beschermen tegen de effecten van verontreiniging is tweemaal daags goed reinigen met een product met antioxidanten’

Hoe heeft verontreiniging effect op mijn huid? 
Kleine deeltjes in de vorm van vuil, stof of roet kunnen je huid binnendringen en een negatieve werking uitoefenen op huidcellen. Resultaat: zichtbare tekenen van huidveroudering duiken sneller op, in een proces genaamd oxidatie. Daar komen uitlaatgassen ook nog eens bij: stikstofdioxide, ozon, koolmonoxide en zwaveldioxide kunnen je huid beschadigen. Van nature heeft onze huid een beschermende barrière tegen externe factoren. Je huid is zo slim dat deze de meeste schadelijke stofjes wel kan weren, maar het is niet volledig ondoordringbaar. Verontreiniging beschadigt de functie van de huidbarrière door collageen en vetten af te breken. Terwijl collageen er juist voor zorgt dat je huid stevig blijft. Verontreiniging kan ook irritatie, uitslag en onzuiverheden zoals pukkeltjes teweegbrengen. Vuildeeltjes verzamelen zich op het huidoppervlak en kunnen poriën blokkeren, zodra deze worden gemixt met huidcellen en talg. 

Wat voor huidverzorging gaat de effecten van verontreiniging tegen? 
Dé sleutel tot je huid beschermen tegen de effecten van milieuverontreiniging is reinigen. Elke dag, tweemaal daags. Het liefste met producten geformuleerd met antioxidanten. Antioxidanten zijn namelijk moleculen die vrije radicalen kunnen neutraliseren. Zo verzachten ze het negatieve effect van vrije radicalen. De perfecte huidverzorging routine rijk aan antioxidanten? Lees verder. 

Tip één tegen milieuverontreiniging: intense reiniging 

Reinig je gezicht twee keer per dag met een watje met micellair water. Zo haal je vervuilende deeltjes, die zich misschien aan je huid hebben gehecht, van je gezicht. Micellair water trekt vuil en stof als een magneet aan, maar het voelt toch heel mild aan op je huid. ’s Nachts kun je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk deeltjes verdwenen zijn door na het micellair water nog een milde reiniger te gebruiken. Tip: Garniers Citroengras Detox Reinigingsgel. Dit product zuivert intens en polijst de huid als het ware zodat poriën ook kleiner lijken. Weg met de vrije radicalen en wakker worden met een stralende huid. 

Tip twee tegen milieuverontreiniging: overweeg een toner
Een effectieve toner lift overgebleven deeltjes van je huid. Deeltjes die tijdens de eerst reinigingsbeurt misschien nog zijn blijven hangen. Aanrader: de Tijm Bio Toner uit Garniers geheel biologische lijn met tijmolie en salicylzuur

Tip drie tegen milieuverontreiniging: kies voor antioxidanten 
Oxidatie kan ervoor zorgen dat je huid sneller veroudert – zeker wanneer deze wordt blootgesteld aan schadelijke lucht en verontreinigende stoffen. Een huidverzorgingsroutine met antioxidanten kan dit proces helpen verminderen. Gebruik producten met vitamine A, vitamine C of E in je routine om de huid te helpen oxidatie tegen te gaan. Wij tippen: Garniers Skinactive Fresh Mix Tissue Masker met vitamine C. Vitamine C zorgt er ook voor dat je huid er egaler uitziet.

Tip vier tegen milieuverontreiniging: zonbescherming

Niets zo belangrijk voor je huid als dagelijkse zonbescherming. Een hoge SPF, zoals een beschermende gezichtsspray SPF 50 die je ook over je make-up kunt sprayen, biedt uitkomst. Het beschermt je huid tegen UV-stralen. Dit is nog belangrijker in verontreinigde gebieden, want verontreiniging kan de effecten van de zon op je huid verergeren. Wil je een mooie huid dan is zonnebrand onmisbaar.

Tip vijf tegen milieuverontreiniging: bescherm je huidbarrière ’s nachts 
Dit is waarom een nachtcrème zo belangrijk is: het hydrateert de huid, maar ondersteunt ook het zogenaamde wapenschild van je huid. De beschermende huidbarrière. Verontreiniging valt je huid namelijk continu aan en dit zorgt voor een vroegtijdig verouderde huid. Hierdoor kan er ook vocht uit je huid worden getrokken waardoor deze er doffer uitziet. Breng voor het slapengaan altijd een moisturizer aan om de huid van je gezicht te versterken. Met een ijzersterke huidbarrière heb je een strijder in dienst om verontreiniging goed te weren.

Tip zes tegen milieuverontreiniging: let op wat je eet
Je eetpatroon speelt een grote rol in de strijd tegen verontreinigende stoffen. De voordelen van antioxidanten pak je ook mee door ze letterlijk te eten. Neem besjes, bladgroenten, citrusfruit en vis met Omega-3. Zo help je jouw lichaam tegen oxidatie op te treden van binnenuit. Vergeet tot slot niet genoeg water te drinken.