Wat zijn de voordelen van salicylzuur voor je huid? | Garnier
SALICYLZUUR 5 SALICYLZUUR 4

Wat zijn de voordelen van salicylzuur voor je huid?

Salicylzuur klinkt misschien als hogere scheikunde, maar het is een van de meest gevierde ingrediënten voor huidverzorging van nu. Daar is zeker reden toe. Het staat vooral bekend als het ultieme bestanddeel om puistjes en onzuiverheden mee te behandelen. Salicylzuur vind je terug in tal van huidverzorgingsproducten, van reinigers tot scrubs voor het gezicht en toners. Waarom? Salicylzuur heeft de geweldige eigenschap om diep in je poriën te kruipen voor een meer dan grondige schoonmaakbeurt. Vooral ideaal voor wie sneller last heeft van pukkeltjes en mee-eters. Voordat je gelijk producten met salicylzuur inslaat: laten we het ingrediënt eerst eens van dichtbij bekijken. En natuurlijk, bepalen hoe je thuis het beste met salicylzuur kunt smeren voor optimaal resultaat.

Wist je dat: ‘Salicylzuur helpt dode huidcellen verwijderen van de bovenste huidlaag én kan dieper doordringen in je poriën om deze vrij te maken’

Wat is salicylzuur? 
Salicylzuur is een antioxidant dat van nature in het plantenrijk voorkomt. Een antioxidant wordt geproduceerd door planten als afweermechanisme tegen milieuverontreinigende stoffen en ziekmakende stress. Salicylzuur werd vóór de uitvinding van acetylsalicylzuur (aspirine), de azijnzure ester van salicylzuur, als koortsremmer gebruikt. Om het iets wetenschappelijker te maken: salicylzuur is een beta-hydroxy zuur, of in het kort: een BHA. Dit betekent dat er twee soorten zuren aanwezig zijn in salicylzuur. De alfa hydroxy-zuren, die de bovenste laag van de huid mild exfoliëren – met andere woorden: helpen dode huidcellen te verwijderen. Hierdoor lijkt je huid gladder en gelijkmatiger. Dan zijn er nog de bèta-zuren, die dieper in je huid kunnen doordringen. Daar helpen ze de porien te ontstoppen en doen ze hun magische werking van binnenuit. Bèta-zuren hebben ook een exfoliërende werking en treden bovendien op als een antibacterieel bestanddeel. 

Wist je dat: ‘Salicylzuur is zelfs geschikt voor een zeer gevoelige huid met onzuiverheden zoals pukkels en mee-eters’

Hoe werkt salicylzuur? 
Bevat een product salicylzuur en wordt het op de huid gesmeerd dan dringt het dieper door in de poriën. Salicylzuur zorgt ervoor dat dode huidcellen worden geloosd, waardoor poriën worden vrijgemaakt. Vanwege dit proces – waarbij dode huidcellen worden geloosd – worden poriën vrijgemaakt. Daardoor hebben onzuiverheden, zoals pukkeltjes en mee-eters, minder kans van slagen. Het heeft een diep zuiverend en exfoliërend effect. 

Wat zijn de voordelen van salicylzuur voor mijn huid? 
Salicylzuur is met name geweldig voor een onzuivere huid, maar dat is niet het enige.  

Salicylzuur zuivert poriën  
Salicylzuur is lipofiel, ofwel vetminnend, waardoor het kan doordringen in een vette huid en verstopte poriën. Daar kan het ingrediënt ook gelijk talg helpen verminderen. Talg is de natuurlijke olie in je huid die bij een overschot poriën kan verstoppen. Ondertussen blijft de huid bij gebruik heerlijk zacht en glad aanvoelen. 

Salicylzuur is mild genoeg voor een gevoelige huid 
Een rigoureuze schoonmaakbeurt klinkt misschien wat agressief, maar geen paniek. Salicylzuur irriteert de huid niet. Het is dus ook geschikt voor een gevoelige huid met onzuiverheden zoals pukkels en mee-eters. 

Salicylzuur versterkt de werking van andere ingrediënten 
Nog een geweldig voordeel van salicylzuur: het ondersteunt de werking van andere actieve ingrediënten. Gebruik het dus vooral in combinatie met andere huidproducten. 

Wist je dat: ‘Vooral in de mix met andere actieve ingrediënten en voedende antioxidanten, zoals vitamine C en E, kan salicylzuur veel voor je huid doen’ 

Hoe neem ik salicylzuur op in mijn dagelijkse routine? 

Nu je weet wat alle fantastische voordelen zijn van salicylzuur wil je het vast toevoegen aan je beautyroutine. Dat is heel gemakkelijk. De meeste producten verrijkt met salicylzuur zijn geschikt voor elk huidtype, waaronder een gevoelige huid. Hierdoor kan het ook dagelijks worden gebruikt. Toch wil je niet overdrijven. In de mix met andere voedende antioxidanten zoals vitamine C en E kan salicylzuur veel betekenen. Het is niet nodig dat al je huidproducten salicylzuur bevatten. Kies er een paar die je aanspreken, bijvoorbeeld een dagelijkse reiniger zoals Reinigingsgel Anti-Mee-Eters. Of ga voor het Garnier PureActive AHA BHA + Charcoal Anti-onzuiverheden Serum. De perfecte oplossing voor het verminderen van imperfecties, onzuiverheden, puitsjes en rode vlekjes. In de gehele Pure Active lijn wordt goed gebruik gemaakt van salicylzuur. Wil je een exfoliant (milde scrub) met een hogere dosis salicylzuur gebruiken? Bouw het gebruik dan rustig op. Begin met eens in de drie dagen en verhoog na een tijdje naar om de dag ’s avonds. Bestudeer ook altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van een product met salicylzuur en wijk daar niet van af.