Haarverf met of zonder ammoniak? Zo maak je de beste keuze | Garnier
4 950x543 4 768x432

Haarverf met of zonder ammoniak? Zo maak je de beste keuze

Over ammoniak in haarverf is al veel geschreven, maar toch bestaan er nog heel wat misvattingen over het populaire ingrediënt in permanente haarkleuringen. Lees hier waarom ammoniak in haarverf wordt gebruikt, wat de functie ervan is bij de kleuring en hoe een haarverf zonder ammoniak of met ingrediënten van natuurlijke oorsprong precies werkt. Zo kun je zelf de beste keuze maken voor je haar!

Ammoniak: efficiënt ingrediënt in permanente haarverf

Dat ammoniak in permanente haarverf wordt gebruikt, heeft een goede reden: het is een bijzonder efficiënt ingrediënt. In elke permanente haarverf, ook in producten zonder ammoniak, vind je dezelfde bouwstenen terug:

- Kleurstoffen
- Ammoniak of een alternatief om de haarschubben te openen
- Waterstofperoxide of een ander oxideermiddel om enerzijds de haarpigmenten af te breken en het haar dus te ontkleuren, en anderzijds ervoor te zorgen dat de kleurstof zich kan hechten.
Na de behandeling sluiten de haarschubben zich weer, waardoor de kleurstofmoleculen in het haar zijn ingesloten en de kleur zichtbaar blijft totdat hij is uitgegroeid.

Dat ammoniak schadelijk is, is een van de meest hardnekkige misvattingen over ammoniak. Het gebruik van ammoniak kan huidirritatie of allergische reacties veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Maar die kans bestaat ook bij alternatieven die voor ammoniak worden gebruikt in haarverf met ingrediënten van natuurlijke oorsprong of haarverf zonder ammoniak. Dat is meteen ook de reden dat je haarverf altijd eerst op een stukje huid moet testen om te zien of je er gevoelig op reageert. Bovendien zijn de doseringen van ammoniak streng gereguleerd: je kunt er dus op vertrouwen dat haarverf met ammoniak nooit een te hoge dosis ammoniak bevat. Wel is het zo dat ammoniak een ietwat ‘chemische’ geur heeft, wat hem onterecht zijn ‘slechte’ reputatie oplevert.

Haarverf zonder ammoniak en haarverf met ingrediënten van natuurlijke oorsprong: kleur met een aangename geur

Niet elke haarkleuring kan zonder ammoniak worden samengesteld, aangezien sommige ingrediënten alleen efficiënt kunnen werken in combinatie met ammoniak. Maar dat wil niet zeggen dat er geen goede alternatieven zonder ammoniak – en dus zonder indringende geur – bestaan. Haarverf zonder ammoniak en haarverf met ingrediënten van natuurlijke oorsprong maken gebruik van een alternatief voor ammoniak om de haarschubben te openen. Maar eerlijk is eerlijk: daardoor zijn ook die producten niet 100% natuurlijk. Wat mag je dan wel verwachten? Een haarverf met een aangename geur, boordevol ingrediënten van natuurlijke oorsprong die je haar voeden en verzorgen!

Haarverf zonder ammoniak wordt vaak geformuleerd met monoethanolamine in plaats van ammoniak en wordt gecombineerd met een (natuurlijke) oliebasis. Dat is niet toevallig: een oliebasis verbetert namelijk de kleurafzetting en lost minder snel op wanneer je je haar wast, waardoor je kleur minder snel vervaagt. Daarmee rekenen haarkleuringen zonder ammoniak ook meteen af met de misvatting dat de kleur minder lang zou houden.

De Olia kleurcrèmes van Garnier bevatten 60% oliën van natuurlijke oorsprong, onder meer verkregen uit zonnebloemen, moerasbloemen, passiebloemen en camelia, die je haar voeden en een heerlijk bloemige geur verspreiden. Naast een heerlijke geur versterken en verlengen ze je kleur en geven ze een stralende glans! Benieuwd welke haarverf het beste bij jou past? Doe de Color Match Test en ontdek onze haaradviezen om je beste haarkleur te vinden.