Hoe vaak je gezicht reinigen? | Garnier
HOE VAAK GEZICHT REINIGEN 5 HOE VAAK GEZICHT REINIGEN 4

Hoe vaak kun je je gezicht reinigen voor een mooie huid?

Je gezicht reinigen is stap één in het bewaken van een gezond-uitziende huid. Je weet wellicht al hoe belangrijk een dagelijkse verzorgingsroutine is zodat je huid vrij is van make-up, talg en onzuiverheden. Maar hoe vaak eigenlijk je gezicht schoon te maken? Er bestaat namelijk zoiets als te veel van het goede. Reinig je te vaak op een dag dan kun je de huid zelfs schade toebrengen. Schade? Ja, overmatig reinigen kan de bovenste lagen en belangrijke vetten van je huid afstrippen. Lees hoe vaak je je gezicht moet wassen én welke momenten van de dag hier het beste voor zijn.

Hoe vaak per dag je gezicht reinigen? 
‘Het liefst was je je gezicht tweemaal daags’, aldus Dr. Diane Madfes, Garniers consulterend dermatoloog. In de avond is het belangrijk om je gezicht te reinigen en make-up plus onzuiverheden en vuil van de dag te verwijderen. In de ochtend reinig je de huid om het zweet en talg van de nacht van je gezicht te wassen. Maak een gezichtsreiniger onderdeel van het moment waarop je ontwaakt en gaat slapen.  

Wist je dat: 'Een vette huid wil je ook verzorgen met een dag- en nachtcrème want raakt deze gedehydrateerd dan gaat je huid juist meer talg aanmaken’ 

Hoe je gezicht schoonmaken ‘s avonds? 
Laten we nogmaals benadrukken: je wilt je gezicht élke avond reinigen voor het slapengaan. Overdag verzamelt er zich nogal wat vuil en luchtverontreiniging op het huidoppervlak en je wil die deeltjes wegwassen zodat het geen negatief effect heeft op je huid. Voor een droge, gevoelige en normale huid is de beste reiniging een milde variant om je te ontdoen van ophopingen. De ideale reinigingsroutine voor een vette en gecombineerde huid: pak een product dat de talgproductie onder controle houdt. Na het reinigen komt bij uitstek een serum, speciaal voor jouw huidtype. Vooral handig als je in een stad woont en blootgesteld bent aan vrije radicalen (door bijvoorbeeld luchtverontreiniging) die de huid kunnen beschadigen. Kies een serum met antioxidanten zoals vitamine A, C en E, groene thee of zeewier die de huid helpen die schadelijke deeltjes te neutraliseren. Hiernaast verbetert het ’s nachts de natuurlijke celvernieuwing. De finishing touch is een moisturizer – voor een vette en gecombineerde huid olievrije verzorging, voor een droge en een gevoelige tot normale huid haal je het meest uit hydraterende dag- en nachtverzorging.

Wist je dat: ‘Tijdens het slapen er zich zweet en talg op de huid verzamelt’  

Hoe je gezicht schoonmaken ‘s ochtends? 
Ookal heb je de huid ‘s avonds gereinigd, je wil deze ook echt schoonmaken na het ontwaken. Juist tijdens het slapen heeft zich namelijk zweet en olie op de huid verzameld. Met een droge, gevoelige huid wil je deze stap misschien overslaan (het kan te veel oliën strippen) of een crèmige gezichtsreiniger  gebruiken. Een vette of gecombineerde huid is gebaat bij een reiniger speciaal voor dat huidtype, zoals Garnier Skin Active Micellair Water. Sluit je ochtendroutine ook altijd af met een moisturizer met SPF. Zo is je huid goed beschermd voor je de dag tegemoet treedt.  

Beautytip: ‘Vermijd reinigen met heet water, want dit kan je huid uitdrogen en irriteren’

Hoe weet je of je te vaak je gezicht reinigt? 
Veel mensen denken dat hun huid brandschoon aan moet voelen. Maar een trekkerig gevoel achteraf betekent niet dat je optimaal resultaat hebt bereikt. Sterker nog, het kan je huid beschadigen. Zelfs huidproblemen – pukkeltjes, pigmentvlekjes, een doffe uitstraling – gaan echt niet eerder weg als je je huid vaker schoonboent. Er bestaat echt een max. Te veel reinigen en je verstoort de huidbarrière, die je huid beschermt, en de pH-waarde. De pH-waarde is de zuurtegraad van je huid die je in balans wil houden. Begint je huid na één, twee keer per dag reinigen trekkerig aan te voelen? Dat zou zomaar een signaal kunnen zijn dat je van reiniger wil wisselen. Misschien heb je een reiniger te pakken die niet geschikt is voor jouw huidtype. Je wil een zijdezachte reiniging, waardoor je huid niet stroef aanvoelt. De ideale reiniger verfrist je huid, zonder irritatie of uitdrogen. Nog een tip: vermijd reinigen met heet water. Dit kan je huid ook uitdrogen. Gooi liever wat lauwwarm water in je gezicht. Een andere methode: Micellair Water, een formule die je zelfs niet met kraanwater hoeft af te wassen.