Sporten tegen huidveroudering |Garnier
SPORTEN 5 SPORTEN 4

Waarom sporten belangrijk is voor anti-aging?

Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid (na een fikse sportsessie komen er gelukshormonen vrij) én het is geweldig voor je huid! Dubbel en dwars winst. Je hebt het goed gehoord, een paar keer per week sporten hoort niet alleen bij een gezonde levensstijl. Door volop te bewegen blijf je er ook langer jonger uitzien. Zie hier in vogelvlucht hoe sporten je helpt om een frisse, jeugdige huid te behouden. Met een korte, handige huidverzorgingsroutine nadat je jezelf in het zweet hebt gewerkt. 

Wist je dat: ‘Sporten werkt als een soort mini-facial voor je huid door poriën te openen en zo vuil en olie te verdrijven’

Hoe helpt sporten met anti-aging? 
Sporten is belangrijk voor de algehele gezondheid van je lichaam. Inmiddels is ook bekend dat bewegen een belangrijke rol speelt in de gezonde uitstraling van je huid. Dat zit zo: sporten stimuleert de doorbloeding van je gezicht. Dit helpt bij het wegspoelen van gifstoffen. Bonuspunt: sporten werkt als een soort mini-facial voor je huid door poriën te openen en zo vuil en olie te verdrijven. 

Wist je dat: ‘Goed reinigen na het sporten is belangrijk, want zweet en dode huidcellen kunnen een broedplaats vormen voor onzuiverheden’

Hoe je huid te reinigen na het sporten 
Als met al dat zweten het vuil uit je poriën vrijkomt, is het ook belangrijk om de huid goed te reinigen na een sportsessie. Transpireren en dode huidcellen kunnen namelijk een broedplaats vormen voor onzuiverheden, zoals mee-eters en puistjes. Dat heb je natuurlijk liever niet. Gelukkig helpt het volgende stappenplan hierbij.  

Stap één: drink genoeg met sporten 
Je huid verzorgen begint eigenlijk al tijdens je sportles zelf. Zorg ervoor dat je tijdens het sporten goed gehydrateerd blijft door volop water te drinken. Herhaal dit vooral nadat je weer op adem bent gekomen. Drinken, en nog eens water drinken. 

Stap twee: reinig je gezicht na het sporten 
De kans is groot dat je na een zware trainingssessie het liefste meteen naar huis wil. Zonder je huid gelijk te reinigen dus. Niet zo’n best plan. De combinatie van zweet, bacteriën en lichaamsvloeistoffen die achterblijft op je gezicht kan je huid in de weg zitten. Maak het jezelf gemakkelijk en doe een paar reinigingsdoekjes voor jouw huidtype in je sporttas. Voor een vette huid een reinigingsdoekje met glycol- of citruszuur om talg te verminderen. Voor een droge huid een hydraterend doekje, bij uitstek een formule met olie. Voor een normale huid kies je liefst een mild doekje waardoor je huid schoon en verfrist aanvoelt. Een gevoelige huid heeft een kalmerend reinigingsdoekje nodig. Denk hierbij aan formules met aloë vera of kamille. Tegelijkertijd kan juist micellair water ideaal zijn om je huid te reinigen na het sporten.

Beautytip: ‘Is je huid na het sporten weer op kamertemperatuur gekomen? Dan kun je een dagverzorging aanbrengen’ 

Stap drie: kalmeer je huid na het sporten 
Voelt je huid wat oververhit en geïrriteerd aan nadat je een reinigingsdoekje hebt gebruikt? Dan is het tijd om je huid tot rust te brengen. Pak er een fijne gezichtsmist bij, verrijkt met biologische arganolie. Zo raakt je huid weer in balans. Laat je huid de hydratatie absorberen terwijl de mist de huid ook kalmeert.  

Stap vier: gebruik een lichte dagcrème na het sporten
Is je huid weer op kamertemperatuur gekomen dan kun je dagverzorging aanbrengen. Kies voor een lichte, non-comedogene formule die de poriën niet blokkeert. De crème hoort te hydrateren zonder de huid ook maar en beetje te irriteren. Gebruik een product met SPF en antioxidanten in de ochtend, zoals Garniers Hydrabomb. Zo ben je beter beschermd tegen vrije radicalen (van luchtverontreiniging en UV-stralen) voor de rest van de dag. Ook een aanrader: een biologische dagcrème met citroengras.

Stap vijf: vergeet niet voldoende te slapen
Als je huid dagelijks of een paar keer per week een flinke uitputtingsslag doormaakt met sporten is het ook belangrijk om tussendoor goed te slapen. Juist ’s nachts herstelt de huid zich namelijk zodat je betere prestaties kunt leveren. Er zijn ook manieren waarmee je ervoor zorgt dat je huid ’s nachts nog beter presteert.