Hoe kies jij de juiste zonnebrand? | Garnier
ZONNEBRAND KIEZEN 5 ZONNEBRAND KIEZEN 4

Hoe kies jij de juiste zonnebrand?

Zonnebrandcrème is onmisbaar in je dagelijkse huidverzorging. Afhankelijk van welke formule jij kiest, kan zonnebrand de natuurlijke huidbarrière ook beschermen tegen de uitdrogende, schadelijke effecten van de zon. Maar hoe kies je nu de juiste zonnebrand voor jouw huidtype? En wat als je een huidaandoening zoals zonneallergie hebt? Houd het volgende in de gaten en je kunt onmogelijk de mist ingaan met SPF. 

Beauty Tip: ‘Zelfs een donkere huidskleur loopt risico op zonschade zonder UVA- én UVB-bescherming tegen UV-stralen’ 

Zonnebrand voor jouw huidskleur
Zelfs met een donkere huidskleur, met meer melanine dat de huid beschermt, kun je verbranden en loop je dagelijks risico op zonschade. Resultaat: vervroegde huidveroudering en verhoogde kans op huidkanker. Tenminste, als je niet smeert met een goede zonnebrandcrème. Een zwarte of witte huidtint, dermatologen raden altijd aan om een zonproduct met SPF50+ te smeren. Hiermee ben je broad-spectrum beschermd. Dit betekent tegen én UVA- én UVB-stralen. Zo kunnen UVB-stralen je verbranden, terwijl UVA-stralen huidveroudering in de hand werken. 

Zonnebrand voor jouw huidtype 
Er ligt een heel legioen aan zonnebrandcrèmes in de winkel, dus kies er eentje die speciaal is geformuleerd voor jouw huidtype. Zo behaal je optimaal resultaat. 

Zonnebrand voor een vette huid 
Met een vette huid, gekenmerkd door grove  poriën en meer glans, ben je misschien huiverig voor een vettige, plakkerige zonnebrand. Los dit probleem op met sunblock of zonnebrandcrème met een niet-vette formule en een matterend effect. Niet-comedogeen is het woord dat je hier zoekt. Niet-comedogeen betekent dat het product je poriën niet verstopt. Dit zorgt er ook voor dat je de natuurlijke oliën op je handen en vingertoppen niet onbedoeld overbrengt naar je gezicht, waardoor dit nog vetter kan worden.

Zonnebrand voor een droge huid 
De meeste zonnebrandcrèmes zijn wel geschikt voor een droge huid, omdat ze zo geformuleerd zijn dat ze de vochtwaardes van de huid bewaken. Kies bij een zeer droge huid eens voor een zonnebrand op oliebasis of met een rijke crème-textuur die ook verrijkt is met zogenaamde bevochtigers, zoals het natuurlijke ingrediënt hyaluronzuur, als een welkome dorstlesser voor je huid. 

Beauty Tip: ‘Sensitive Expert+ Gezichtsspray SPF 50 is geweldig voor een gevoelige huid: lichtgewicht en je kunt het zelfs over make-up heen sprayen’

Zonnebrand voor een gecombineerde huid 
Met een gecombineerde huid kan een olievrije formule met hydraterende elementen precies zijn wat je zoekt. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat droge zones gevoed blijven, zonder dat bijvoorbeeld je voorhoofd te veel gaat glanzen. 

Zonnebrand voor een gevoelige huid en bij zonneallergie 
Zeker bij een gevoelige of delicate huid wordt zonnebrand aanbevolen, vooral in het geval van kinderen. Vooral kinderen hebben een extreem kwetsbare huid, dus je kunt het beste met een hoge SPF smeren. Kies ook voor een zonnebrand speciaal bedoeld voor kinderen. Probeer ze bovendien sowieso zoveel mogelijk uit direct zonlicht te houden. 

Beauty Tip: ‘Zonnestralen kunnen zelfs door een wolkendek en ramen heendringen, dus zonnebrand hoort bij alle seizoenen!’

Bescherm jezelf tegen de zon
Los van dagelijkse zonbescherming is het belangrijk om te berekenen hoeveel tijd je die dag precies in de zon zal doorbrengen. Op basis daarvan kun je vaker met zonnebrandcrème smeren. Voor lange, intensieve blootstelling aan de zon kun je ook voor een waterproof zonnebrand met SPF 50 of hoger kiezen. Smeer opnieuw na zwemmen of overvloedig zweten. Vergeet ook niet: zonnestralen kunnen door het wolkendek en ramen heendringen, dus zonnebrand hoort bij alle seizoenen!