Verbrand in de zon? Eerste hulp bij zonnebrand! | Garnier
Vrouw op vakantie Vrouw op vakantie

Verbrand in de zon? Eerste hulp bij zonnebrand!

Zelfs als je dagelijks zweert bij een hoge SPF, en dat wil je zeker doen, kun je per ongeluk verbranden. Het is zomer of je bent op een tropische vakantie. Je bent midden op de dag buiten, wanneer zonnestralen extra sterk zijn. Misschien zit je op een bootje of jetski op een zonovergoten dag, waarbij zonnestralen via het water nog eens op je huid weerkaatsen. En dan: een verbrande huid! Rood en pijnlijk. Het laatste wat je wil. Een ongelukje zit soms in een klein hoekje. Wat nu te doen als je eenmaal verbrand bent? Alle tips op een rij. 

Wist je dat?: ‘Zonnebrand lijkt iets tijdelijks, maar het kan langdurige schade opleveren’

Wat is zonnebrand en hoe gevaarlijk is het? 
Verbranden in de zon komt doordat je huid te veel is blootgesteld aan schadelijke UV-stralen. Vooral de gevaarlijke UVB-stralen. Zonnebrand lijkt misschien iets tijdelijks, maar het kan langdurige schade opleveren. Het verhoogt je risico op (vroegtijdige) rimpels, pigmentvlekken en huidkanker. Een verbrand velletje gebeurt wel vaker, dus misschien denk je dat het zo erg niet kan zijn. Maar onderzoek wijst uit dat wanneer je huid lelijk is verbrand dit het risico op het ontwikkelen van huidkanker flink verhoogt. Oppassen dus! 

De oplossing bij zonnebrand

In een ideale wereld zou je altijd ondergedompeld zijn in SPF, zodat je voor de volle 100% bent beschermd tegen verbranden door de zon. Maar de zon is nu eenmaal onderdeel van ons leven, dus zonnebrand kan gebeuren. Dit is wat je wil doen als het eenmaal te laat is en je huid lelijk is verbrand.

Zonnebrand tip één: hydrateren 

Is de huid verbrand, dan veroorzaakt UV-licht ontstekingen in de huid. Vergelijkbaar met wanneer je je huid verbrandt aan bijvoorbeeld een hete oven. Niet prettig. Daarom is het belangrijk om de huid gelijk te hydrateren en te zorgen dat de huidbarrière zo snel mogelijk wordt hersteld. De beste optie: hydrateer van binnenuit en drink veel water. Zonnebrand trekt namelijk het vocht naar het oppervlak van de huid, uit de rest van het lichaam. Ter compensatie drink je liefst extra H2O. Voor een kalmerend effect kies je hiernaast voor een moisturizer met aloë vera. Dit helpt een verbrande huid kalmeren. De vochtbalans in je huid wordt zo bovendien weer in balans gebracht. 

Zonnebrand tip twee: verminder de zwelling 

Natuurlijk wil je direct uit de felle zon gaan! Spoel de verbrande plek thuis eerst af met lauwwarm water. Lauwwarm, niet ijskoud, want hierdoor moet je huid weer extra hard werken om op lichaamstemperatuur te komen. Terwijl je de huid juist de ruimte wil geven om de zonnebrand van nature te herstellen. 

Zonnebrand tip drie: sla zeep over 
Het is logisch dat je een wond zoals zonnebrand wil reinigen, zodat het niet verder besmet raakt. Maar gebruik hiervoor geen normale zeep of een schuimend product. Je huid heeft nu namelijk haar vetlaagje nodig. Met zeep strip je de huid daar juist van. Probeer te spoelen met water of kies desnoods een mild, parfumvrij product met olie. Olie legt namelijk een laagje op de huid, dat aangenaam zacht aanvoelt en het vocht in de huid insluit. 

Zonnebrand tip vier: gebruik een after sun 
Na het douchen wil je een verbrande huid zeker insmeren, maar niet met het eerste het beste product. Hiervoor is after sun bedoeld, zoals Garniers Ambre Solaire After Sun Verzachtende Melk. Veel bodylotions bevatten namelijk veel vet. Dat smeert lekker uit, maar het zorgt er ook voor dat de hitte niet uit de verbrande huid kan ontsnappen. Terwijl je dat juist wel wil. Een after sun bevat huidbarrière-herstellende en kalmerende ingrediënten. Denk aan vitamine E en C om te herstellen, aloë vera om te kalmeren. Een after sun is lichtgewicht en koelt de huid bovendien. Breng after sun gerust twee keer per dag aan op een verbrand velletje zodat deze zo snel mogelijk tot rust kan komen. 

Zonnebrand tip vijf: vermijd strakke kleren 
Een strak topje dragen terwijl je rug volledig is verbrand voelt natuurlijk niet fijn aan. Bovendien kan je huid zo niet optimaal luchten. Is je huid eenmaal verbrand dan wil het juist die warmte kwijt. Breng een fijne after sun aan en trek luchtige, katoenen kleding uit de kast. Vooral gladde, elastische of dikke (laat staan kriebelige stoffen zoals prikkend wol) worden afgeraden. 

Zonnebrand tip zes: voorkom verdere zonschade 
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Terwijl je verbrande huid heelt, is het extra belangrijk om de huid goed te beschermen tegen verdere blootstelling aan de zon. Blijf in de schaduw, draag UV-werende kleding en, natuurlijk, zonnebrand met een hoge factor. Kies voor tenminste SPF 30 en smeer elke twee uur bij.