Dit wist jij nog niet over haar | Garnier
Vrouw met kort bruin haar 20 768x432

Dit wist jij nog niet over haar

Er is ontzettend veel over haren te vertellen. Van grappige weetjes, tot hardnekkige fabels en interessante feiten. Wij zetten de 5 van de meest gestelde vragen over haar op een rij.

Hoeveel haren verlies je per dag? 
Iedereen met haar op zijn of haar hoofd heeft te maken met haaruitval. Het exacte aantal verschilt per persoon, maar gemiddeld verliezen we iedere dag zo’n 50-100 hoofdharen. 

Verlies je veel meer haren per dag, dan heeft dat vaak een andere oorzaak. Onder andere stress kan extreem haarverlies veroorzaken en vrouwen kunnen tijdens of na de zwangerschap te maken krijgen met tijdelijk meer haaruitval. Heb je last van breekbaar haar, dan kan dat ook haaruitval veroorzaken. In sommige gevallen kun je daar iets aan doen door te kiezen voor de juiste haarproducten. Je leest er meer over in het artikel Wat te doen bij haaruitval?

Hoeveel haren heeft een mens?
Hoeveel haren je op je hoofd hebt, hangt onder andere af van je haarkleur. Blondines hebben de meeste hoofdharen, dat zijn er gemiddeld 150.000. Vrouwen met bruin of zwart staan op plek twee en hebben er zo’n 100.000 à 110.000. Roodharigen hebben met gemiddeld 90.000 de minste haren op hun hoofd. 

Rood haar is trouwens de meest zeldzame haarkleur en komt maar bij 1% van de wereldbevolking voor. Blond haar komt volgens een schatting voor bij ongeveer 2% van de mensen en zwart haar is de meest voorkomende haarkleur. 

Hoe wordt je haarkleur bepaald?
Welke haarkleur je krijgt, hangt af van de genen van je ouders. Iedereen heeft 2 haarkleurgenen in zich, je erft een deel van je moeder en een deel van je vader, waardoor je zelf ook weer 2 delen hebt.

Heb je bijvoorbeeld 2 bruine genvarianten, dan heb je bruin haar. Heb je 1 bruin deel en 1 blond deel, dan krijg je ook bruin haar, omdat bruin en zwart haar dominant zijn ten opzichte van blond haar.

Blond haar heb je pas als je van je ouders 2 blonde delen erft. Daardoor komt blond haar minder vaak voor. Ben jij van nature blond, terwijl je ouders allebei donker haar hebben? Dat kan, je ouders dragen dan allebei een blonde genvariant in zich terwijl zij zelf donker haar hebben. Jij hebt dat blonde gen van beide ouders geërfd, waardoor je toch blond bent.

Bij rood haar ligt het allemaal nog iets ingewikkelder. Maar voor het gemak kun je onthouden dat ook rood haar recessief is. Alleen als je van allebei je ouders een rood-haar-gen hebt meegekregen, kun je roodharig zijn. 

Groeit je haar sneller van knippen? 
Helaas is het een hardnekkig fabeltje dat je haar sneller gaat groeien, als je het vaker laat knippen. Ons haar groeit gemiddeld zo’n 1,25 cm per maand. Wel is het zo dat je haar af kan breken aan de onderkant, waardoor het lijkt alsof het niet of weinig groeit. Daarom is het zo belangrijk om gespleten haarpunten te voorkomen, door het gebruik van de juiste haarverzorging. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Loving Blends Honing Goud producten gebruiken.

Waarom groeit je haar sneller in de zomer? 
Hoewel het vaker laten knippen van je haren dus geen invloed heeft op de haargroei, groeit het haar de ene periode toch wat sneller dan de andere. Hoe komt het dat het lijkt dat je haar ’s zomers sneller groeit dan in de winter? 

Bij warm weer wordt de bloedsomloop in het lichaam gestimuleerd. Dat geldt ook voor de hoofdhuid en deze snellere bloedsomloop stimuleert de haargroei. Daarnaast kunnen ook erfelijkheid en gezonde voeding een rol spelen in onze haargroei.