De belangrijkste eigenschappen van een cleanser | Garnier
GEMENGDE HUID 5 GEMENGDE HUID 4

De belangrijkste eigenschappen van een cleanser

Een mooie huid begint met een schone huid. Daarom is reiniging de allerbelangrijkste eerste stap in huidverzorging. Het is niet overdreven om te stellen dat zonder de juiste cleansers alle antirimpelcrèmes, maskers of serums in de wereld niet zo heel veel voor de huid zullen doen. Voor een gezond ogende, veerkrachtige huid heb je goede reiniging nodig zodat actieve ingrediënten erna goed in de huid weten door te dringen. In dit artikel lees je alles over de werking van een cleanser en de verschillende soorten cleansers.

Wat is de beste gezichtsreiniger?

Dat hangt af van de behoeften van de huid, maar wat iedereen ongeacht huidtype nodig heeft: het verwijderen van make-up en onzuiverheden opgehoopt op een dag. Voor de dagelijkse reiniging is een klassiek micellair water zoals Micellair Reinigingswater een goede optie, zeker ook als je een gevoelige huid hebt. Wil je je huid ook exfoliëren, ga dan voor Micellair Reinigend Jelly-water Alles-in-1 met Charcoal. Dit Micellair water doet de huid stralen. Is je huid vettig of vertoont deze oneffenheden dan zijn vooral BHA’s zoals salicylzuur geschikt. Deze vind je bijvoorbeeld in Pure Active 3-in-1 reiniging met charcoal. Dit product combineert een reinigingsgel, scrub en masker voor een complete verzorging van de huid.

Hoe vaak de huid reinigen?

Het liefste elke dag, ’s ochtends en ’s avonds en nog eens na het intensief sporten. Wij raden daarbij aan om je cleansers als volgt te gebruiken:

In de ochtend

Haal een watje met micellair water over je gezicht om dode huidcellen te verwijderen. Nadien zie je op het wattenbolletje waarom; tijdens het slapen hoopt er zich onder meer veel talg op.

In de avond
Of je nu make-up hebt aangebracht of niet je hebt een make-upreiniger nodig om sporen van vervuiling en onzuiverheden te verwijderen die zich gedurende de dag ophopen. Een goede cleanser helpt hierbij.

Het is daarbij belangrijk om op de juiste manier te reinigen. Schrob bijvoorbeeld niet hardhandig over de huid en wrijf niet te hard met een handdoek, want dit kan je huid irriteren. Spoel goed na met warm water om alle resten te verwijderen en houd de handdoek altijd schoon.

Wat is de werking van cleansers op de huid

Een cleanser zorgt ervoor dat je huid goed wordt gereinigd. Ze bevatten zogenaamde 'oppervlakte-actieve stoffen' die ongewenste stoffen en deeltjes van de buitenste huidlaag verwijderen. Deze oppervlakte-actieve stoffen, die variëren in sterkte en effectiviteit, werken door talg, make-up en vuil aan te trekken, zodat ze gemakkelijk kunnen worden weggespoeld. Dit is wat een goede cleanser allemaal voor je huid kan betekenen:

- Cleansers verwijderen de opeenhoping van talg (olie), onzuiverheden waaronder vuil, make-up en zonnebrandcrème.

- Cleansers en daarmee het wassen van je gezicht kan de helderheid van de huid en de huidvernieuwing verbeteren en ervoor zorgen dat huidverzorgings-actieve stoffen, waaronder vitamines, exfolianten, pigmentcorrectors en antioxidanten, beter werken.

- Cleansers en het bijbehorende reinigingsproces bereiden de huid voor, zodat natuurlijke regeneratieve (huidvernieuwende) processen kunnen worden geoptimaliseerd. Hierdoor worden dode, opeengepakte huidcellen, bekend als keratinocyten, verwijderd.

Onderscheid tussen micellair water en gezichtswash

Zowel micellair water als gezichtswash werkt reinigend, maar net op een andere manier. Micellair water bevat ‘micellen’ die op milde wijze onzuiverheden, make-up en overtollige talg van de huid verwijderen. Micellen zijn zo zacht en hydraterend voor de huid dat het niet nodig is om achteraf na te spoelen met water of de huid te reinigen met een extra reiniger. Een gezichtswash (die wat kan schuimen bij gebruik) bevat een oppervlakte-actieve stof (een chemische of natuurlijke verbinding die make-up, vuil, talg en andere onzuiverheden absorbeert) die vervolgens met water wordt weggespoeld.

Ingrediënten en hun invloed op de reiniging

Veel cleansers bevatten squaleen en oppervlakte-actieve stoffen die de huid goed reinigen en tegelijkertijd verzachten. Milde reinigers kunnen ook voorzien zijn van vitamine A, C en E, groene thee en witte thee polyfenolen. Een cleanser met glycerine en hyaluronzuur hydrateert de huid eveneens. Sinds kort bestaan er ook cleansers met actieve ingrediënten zoals bijvoorbeeld vitamine C.

Veelvoorkomende misvattingen over cleansers

Dat je als je jong bent geen cleanser nodig zou hebben. Zeker vanaf je twintigerjaren heeft je huid een reiniger nodig, maar het liefst al zo vroeg mogelijk en zeker als je ook make-up of andere skincare zoals een crème met SPF draagt. Verder is het soms onduidelijk hoe je de huid het beste kunt reinigen. Een dubbele reiniging kan heel effectief zijn. Denk aan:

- Begin met een watje gedrenkt in micellair water en haal over de huid;
- Herhaal het reinigingsproces met een reinigingsgel;
- Dep een toner over de huid;
- Breng een serum aan dat verheldert en diep hydrateert;
- Eindig met je gebruikelijke vochtinbrengende crème.

De beste cleansers voor verschillende huidtypes

Er zijn veel verschillende soorten cleansers voor diverse huidtypes:

- Normale huid
Micellair water is geschikt voor elk huidtype, met als voordeel dat je na gebruik niet na hoeft te spoelen met (hard kraan) water. Garnier biedt verschillende typen micellair water, waaronder Micellair Reinigingswater met Hyaluronzuur & Aloë Vera die geschikt is voor elk huidtype waaronder een normale huid. Hyaluronzuur en aloë vera zijn fijne ingrediënten voor de huid, omdat de hyaluronzuur extra hydrateert en de aloë vera een verfrissend effect heeft. Deze ingrediënten zitten ook in Garnier’s Hyaluronzuur Aloe Vera Hydraterend Gezichtsreinigingsschuim. Een aanrader voor een normale huid, die heerlijk schuimt bij gebruik.

- Gevoelige huid
Micellair water is een gemakkelijke, effectieve manier om de huid te reinigen, want je hebt alleen een watje met een paar druppels van dit water nodig voor een gereinigd gezicht. Garnier’s Micellair Water voor de Gevoelige Huid is, zoals de naam al aangeeft, geschikt voor een gevoelige huid. Garnier’s Hydraterende Gezichtsreinigingsschuim is ook een goede optie voor een gevoelige huid, omdat de aloë vera in dit product niet alleen verfrissend maar ook verzachtend werkt.

- Vette huid
Garnier biedt ook een micellair water speciaal voor een vette, onzuivere huid: Micellair Reinigend Jelly-water Alles-in-1 met Charcoal. Deze formule is verrijkt met charcoal (houtskool) en salicylzuur, twee ingrediënten die helpen de poriën diep te reinigen en vuil te verwijderen zodat bestaande onzuiverheden geminimaliseerd worden en nieuwe niet of minder snel ontstaan.

- Droge huid
Een droge huid heeft extra liefde nodig. Het voordeel van micellair water voor een droge huid is dat je niet hoeft na te spoelen met kraanwater en de complete reinigingsroutine dus zo rustig en simpel mogelijk wordt gehouden. Garnier’s Micellair Water Droge huid is verrijkt met hydraterende glycerine waardoor de huid tijdens het reinigen ook wordt voorzien van extra vocht.

- Gemengde huid

Garnier’s Micellair Water Gevoelige & Gemengde Huid is geschikt voor een gecombineerde huid, met drogere en vettere delen in het gezicht. Dit water is ook heel mild dus het vormt een zachte, maar doeltreffende reiniging. Een andere optie: Garnier’s Hyaluronzuur Aloe Vera Hydraterend Gezichtsreinigingsschuim voor als je meer van een foaming cleanser houdt die lekker schuimt tijdens het reinigen en huidvriendelijke ingrediënten bevat zoals hyaluronzuur.