Wat doet een exfoliant en welke heb je nodig?
21604 edit Garnier rewrites skincare charcoal to remove impurities V3 768x428 21604 edit Garnier rewrites skincare charcoal to remove impurities V3 768x428

Wat doet een exfoliant en welke heb je nodig?

Net zoals reinigen, is het exfoliëren van je gezicht onderdeel van een complete huidverzorgingsroutine. Sterker, hierdoor behoud je een gezond ogende teint zonder onzuiverheden. Mensen met elk huidtype – onzuiver met puistjes, maar ook droog, normaal en gecombineerd – hebben baat bij het exfoliëren van hun gezicht. Hierdoor houd je de huid namelijk fris en stralend. In dit artikel lees je waarom.

Waarom de huid exfoliëren?

Exfoliatie is een belangrijk onderdeel van het reinigen van de huid, omdat het niet alleen dode cellen verwijdert die op het oppervlak achterblijven, maar ook de celvernieuwing bevordert. Daardoor wordt de huid zachter en helderder met minder pigmentvlekken. Een actieve exfoliant in de vorm van een exfoliant cleanser of een exfoliant toner kan hierbij helpen. Bovendien zorgt het aanbrengen van een exfoliant ervoor dat producten gemakkelijker doordringen waardoor de effectiviteit verbetert.

Om deze redenen is het voor alle huidtypes geschikt en raadzaam om minstens één keer per week te exfoliëren, omdat dit vuil verwijdert en verstopping van de poriën voorkomt.


Wat zijn de werkzame ingrediënten van een exfoliant?

Er bestaan veel verschillende soorten exfolianten, met diverse werkzame ingrediënten. Denk hierbij aan:

- Houtskool

Een veelvoorkomend exfoliërend ingrediënt uit de natuur is houtskool. De korrelige textuur van houtskool maakt het een effectieve en natuurlijke exfoliant. Tegelijkertijd hoeft houtskool in een huidverzorgingsformule niet altijd korrelig te blijven, maar het zal wel de aanwezige talg opnemen vanwege de absorberende eigenschappen. Door houtskool op je gezicht te gebruiken, kun je vuil en dode huidcellen verwijderen die zich op je huid hebben opgehoopt zodat een gladde, frisse huid eronder zichtbaar wordt.

- AHA versus BHA

Hiernaast zijn AHA’s en BHA’s veelvoorkomende ingrediënten in exfolianten. AHA’s en BHA’s zijn eigenlijk paraplutermen voor een bepaalde familie aan zuren die ieder op hun eigen manier exfoliërend werken. AHA staat voor alfahydroxyzuur; BHA staat voor beta-hydroxyzuur. AHA's zijn in water-oplosbare zuren gemaakt van suikerhoudend fruit. Ze helpen het huidoppervlak als ware los te maken, zodat nieuwe, gelijkmatiger gepigmenteerde huidcellen ervoor in de plaats komen. Na gebruik zul je waarschijnlijk merken dat je huid gladder aanvoelt. Aan de andere kant zijn BHA's in olie oplosbaar. In tegenstelling tot AHA's, kunnen BHA's dieper in de poriën dringen om dode huidcellen en overtollig talg te verwijderen.

Garnier biedt exfolianten met deze effectieve ingrediënten, namelijk:

• AHA + BHA Charcoal Anti-Onzuiverheden Serum

Een serum tegen onzuiverheden dat Houtskool, geconcentreerde Niacinamide (voor verfijnde poriën) en AHA + BHA bevat.

• Micellair Reinigend Jelly-water Alles-in-1 met Charcoal

Een alles-in-één reinigingsformule met houtskool en salicylzuur.

• 3-in-1 reiniging met Charcoal

Deze reinigingsgel, scrub en masker biedt complete verzorging voor een onzuivere huid met behulp van houtskool.


Hoe gebruik je een exfoliant?

Begin met het reinigen van je gezicht. Een goede gezichtsreiniging bereidt je gezicht voor en verwijdert onzuiverheden. Naast het gebruik van een cleanser (dat kan ook een exfoliërende cleanser zijn) wordt aanbevolen je huid volledig te reinigen met bijvoorbeeld klassiek micellair water. Een zachte reiniger die geschikt is voor alle huidtypes, zelfs de meest gevoelige.

Terwijl je gezicht nog nat is, verdeel je het exfoliërende product over de huid. Wanneer je gezicht nog niet helemaal droog is, kun je de scrub beter verspreiden en beschadigen de korrels (als die erin zitten) van de exfoliërende crème je huid niet. Wees voorzichtig bij het verspreiden van de scrub ofwel exfoliant. Voor het beste resultaat ga je voorzichtig te werk, met cirkelvormige bewegingen naar boven en vanuit het midden van het gezicht (neus) naar de oren.

Wees extra voorzichtig als je huid gevoelig is, dit voel je vanzelf aan. Vermijd het oog- en lipgebied, omdat de huid op deze plekken kwetsbaar is. Spoel je gezicht af met koud water om de poriën te sluiten en gebruik erna een vochtinbrengende crème.


Kies je voor een BHA- of AHA-exfoliant?

Het antwoord hangt af van je huidtype. Heb je een droge huid dan is AHA de logische keuze, omdat deze zachter is voor je huid. Heb je een vette of acne-gevoelige huid dan kun je beter een BHA gebruiken, omdat dit effectiever doordringt in de poriën en oneffenheden verwijdert. Tegelijkertijd kan je ook heel goed een product gebruiken (zoals je die bij Garnier vindt) met zowel AHA als BHA.


Welke exfoliant heeft jouw huid nodig?

Zoals bij alle stappen in je gezichtsverzorgingsroutine is het bij het exfoliëren van je gezicht met een cleanser belangrijk om een product te kiezen dat past bij de behoeften van je huid.

Is je huid gemengd dan kun je de 3-in-1 Reiniging met Klei proberen. De formule met salicylzuur, eucalyptus, zink en klei helpt de huid te zuiveren en imperfecties zoals puistjes te verminderen. Zijn mee-eters je grootste zorgt dan biedt de 3-in-1 Reiniging met Houtskool uitkomst. De formule met houtskool en salicylzuur zorgt ervoor dat mee-eters worden tegengegaan en de talgproductie van de huid wordt gereguleerd. Je zult merken dat je poriën zichtbaar gezuiverd zijn. Verder is voor elk huidtype ook een exfoliant met zowel AHA als BHA bevorderlijk, zoals een serum met deze ingrediënten.