Wat doet vitamine C voor je huid? | Garnier
Vitamine c header Vitamine c header

Wat doet vitamine C voor je huid?

Een oneffen, doffe teint, ruwe textuur, beginnende rimpels en fijne lijntjes, pigmentvlekken, acne-littekens en ga zo maar door – vitamine C kan bij een groot aantal uiteenlopende huidproblemen helpen. Daarom is vitamine C ook een van de meest gewilde ingrediënten in huidverzorging van het moment. Je kunt vitamine C natuurlijk eten (citrusvruchten, broccoli) maar je kunt het ook direct op je huid aanbrengen. Dat roept wellicht wat vragen op: hoe werkt vitamine C precies op de huid? En wat voor vitamine C heb jij nodig voor een stralende teint? Lees er hier alles over.

Wat voor werking heeft vitamine C in huidverzorgingsproducten?

Een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen luchtvervuiling en rook Vitamine C is een krachtige antioxidant en ascorbinezuur die vrije radicalen kan neutraliseren. Het lichaam maakt zelf vrije radicalen aan, maar bepaalde lifestylefactoren, zoals luchtvervuiling en rook, kunnen een overschot aan vrije radicalen veroorzaken. Dat is geen goed nieuws voor de huid, want vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor het afbreken van collageen in onze huid. Dit kan resulteren in een losse, slappe huid evenals pigmentvlekken, rimpels en fijne lijntjes. Daarom heeft de huid baat bij antioxidanten, waaronder vitamine C, om dit proces te voorkomen. Vanwege de antioxiderende eigenschappen helpt vitamine C bij het natuurlijke herstelproces van je huid, waardoor je lichaam beschadigde huidcellen weer herstelt. Dit maakt vitamine C een belangrijk ingrediënt voor je huidverzorgingsroutine.

Vervagen van zichtbare schade door de zon en oppervlakkige pigmentvlekken
Het vermogen om vrije radicalen te bestrijden is niet alleen belangrijk om tekenen van vroegtijdige veroudering tegen te gaan. Door deze vrije radicalen te neutraliseren, kan vitamine C namelijk ook helpen de huid te beschermen tegen negatieve veranderingen in de huid die zijn ontstaan door blootstelling aan UVA- en UVB-stralen afkomstig van de zon. De huid dient altijd goed beschermd te worden tegen dagelijkse zonnestralen door middel van een breedspectrum zonnebrandcrème die minimaal SPF 30 bevat. Daarnaast is het verstandig om gedurende zeer zonnige omstandigheden UV-werende kleding te dragen.

Hoe werkt vitamine C nu precies op de huid?
Wanneer je vitamine C plaatselijk aanbrengt, wordt de huid getriggerd om zichzelf te genezen door de productie van collageen en elastine te versnellen. Dit komt omdat vitamine C ook letterlijk ‘zuur’ is. Collageen en elastine zijn van belang voor een gezonde huid die er veerkrachtig, vol en jeugdig uitziet. Beide stoffen, collageen en elastine, zijn van nature eiwitvezels die de huid stevig houden en ervoor zorgen dat de huid er frisser en jonger uitziet. Kortom, bevorder de productie van collageen met vitamine C om vroegtijdige veroudering van de huid te helpen voorkomen.

Voor welk huidtype is vitamine C geschikt?
Vitamine C is geschikt voor elk huidtype, zelfs voor een gevoelige huid. Dit is in tegenstelling tot een ingrediënt als retinol (vitamine A), waardoor de huid in het begin kan gaan afschilferen voordat de huid aan het ingrediënt went. Dat afschilferen betekent dat de retinol werkt, maar kan net te sterk zijn voor een zeer gevoelige of droge huid. Bij het kiezen van huidverzorgingsproducten is het belangrijk om op de verpakking te kijken of de formule (en de vitamine erin) wel geschikt is voor jouw huidtype. Hoewel vitamine C in principe geschikt is voor een gevoelige huid, is het belangrijk om dit huidtype extra goed in de gaten te houden. Reageert de huid niet goed op het product, dan kun je het gebruik hiervan het beste gelijk stopzetten. Probeer een ander product of vraag je dermatoloog om advies.

In wat voor producten zit vitamine C?
Vitamine C is terug te vinden in verschillende huidverzorgingsproducten, waaronder crèmes, toners en reinigers. De vitamine is het meest effectief in serums die meer geconcentreerd zijn. Voor dagelijks gebruik heeft Garnier een innovatieve vitamine C serum cream en een vitamine C serum. Serums-en-crèmes-in-één zijn rijk aan vitamine C. De vitamine C serum cream bevat ook SPF 30, wat de huid tegen de zon beschermt. Het vitamine C serum is verrijkt met salicylzuur en niacinamide om grove poriën te verfijnen. Voor een extra vitamine C-boost smeer je ook een zachte dagcrème met vitamine C. Verder kun je één of twee keer per week kiezen voor Garniers ampullen sheetmask. Dit is een doeltreffende manier om de vitamine C nog beter door de huid op te laten nemen. Het ‘ampullen gezichtsmasker’ is namelijk een masker dat je op je huid legt met hoge doseringen vitamine Cg en vitamine C. Dit masker hydrateert intensief en laat de huid stralen. Tip: de effectiviteit van vitamine C wordt verhoogd in combinatie met andere antioxidanten, zoals vitamine E. Dus gebruik in je huidverzorgingsroutine naast een vitamine C serum ook eens een product met vitamine E voor maximaal resultaat.

Benieuwd naar het verschil tussen een vitamine C serum & serum cream? lees meer

Een vitamine C derivaat zoals vitamine Cg heeft de voordelen van vitamine C, maar dan in een gestabiliseerde formule. Vitamine C is van nature instabiel wanneer het wordt blootgesteld aan verschillende externe factoren, zoals zuurstof en zonlicht, waardoor het moeilijk is om het op betrouwbare wijze te formuleren in cosmetische producten. De houdbaarheid na openen van vitamine C formules met een derivaat is vaak langer dan die van puur vitamine C.

*Vitamine Cg = een afgeleide van Vitamine C