Hoe verzorg ik mijn gevoelig huidtype optimaal? | Garnier
GEVOELIGE HUID 5 GEVOELIGE HUID 4

Hoe verzorg ik mijn gevoelige huid optimaal?

Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen, dat weet iedereen. Maar iedere huidtype is anders. Een gevoelige huid verdient een totaal eigen verzorgingsroutine. Reinigen met zachte hand, zo goed als geen irriterende ingrediënten. Een gevoelige huid kan snel van slag raken, bijvoorbeeld door de omgeving (denk aan luchtvervuiling), ongezond eten en agressieve huidverzorging. Hoe houd je jouw gevoelige huid bij al dit geweld van binnen- en buitenaf toch kalm? Gelukkig is het antwoord niet zo moeilijk als je misschien denkt. Een gevoelige huid heeft alleen zijn eigen weg, ofwel huidverzorgingsroutine, nodig. Er zijn talloze producten die een gevoelige huid kunnen helpen en die imperfecties (lijntjes, pukkeltjes) tegelijkertijd aanpakken. Volg in de badkamer de volgende stappen voor de juiste routine op maat. Zo houd je een gevoelige huid blij.

Beautyweetje: ‘Toverhazelaar ofwel hamamelis-extract is een natuurlijk ingrediënt dat een gevoelige huid kalmeert’

Stap 1: Hoe reinig je een gevoelige huid? 
Loop een drogist of apotheek binnen en je vindt een hele reeks reinigingsproducten, van zacht en mild tot sterk en doeltreffend. Heb jij een huid die aan de gevoelige kant is? Houd het dan liefst bij een zijdezachte, inderdaad milde reiniging. Krachtige huidverzorgingsproducten voor bijvoorbeeld een vette huid kunnen te heftig aanvoelen op jouw huid. Speur naar ingrediënten en formules die zijn aangepast aan jouw huidtype.

Reinigingsgel met Salicylzuur voor een gevoelige huid 

Garniers zeepvrije Pure Active Sensitive Reinigingsgel, een milde maar effectieve formule verrijkt met hamamelis-extract (toverhazelaar) en zuiverend salicylzuur. Salicylzuur is een populair beauty-ingrediënt: het bestanddeel helpt bij huidimperfecties. Met de juiste dosis Salicylzuur in een vakkundige formule kun je onzuiverheden bestrijden zonder de huid ook maar een beetje te irriteren. Ideaal. 

Welke ingrediënten zijn goed voor een gevoelige en vette huid? 
Naast salicylzuur kun je ook kijken naar formules verrijkt met zink en toverhazelaar (witch hazel in het Engels) om een gevoelige huid te zuiveren en tot rust te brengen. Zink is een mineraal dat veel in de natuur voorkomt. Het helpt het genezingsproces van de huid versterken, waardoor acné of simpelweg puistjes sneller verdwijnen en niet verder ontsteken. Toverhazelaar is een natuurlijk ingrediënt dat de huid kalmeert. 

Micellair water voor een gevoelige huid 
Garnier Micellair water, een zuiverend water dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk, heeft een variant voor elk huidtype. Het Micellair water voor de gevoelige huid zuivert en kalmeert zelfs de meest gevoelige huidjes, waarbij de micellen die in dit water zitten als magneetjes optreden om overtollig talg, vuil en make-up te verwijderen. Vergeet niet alleen om ’s avonds je gezicht te reinigen, maar ook om ’s ochtends dit zorgvuldig en dagelijks te doen. Gedurende de nacht hoopt er namelijk ook vuil op je huid op. Een goede reiniging met Micellair water is daarom tweemaal daags aan te bevelen! 

Beautytip: ‘Zonnebrand is onmisbaar en dat is dubbel en dwars waar bij een gevoelige huid’  

Stap 2: Hoe kalmeer je een gevoelige huid? 
Hier komt een tonic mooi van pas, een huidverzorgingsproduct dat eigenlijk een essentieel onderdeel hoort te zijn van ieders dagelijkse routine. Zo is een goede toner je redder-in-nood bij huidproblemen zoals acné en grove poriën. Voor de beauty’s onder ons met een delicate huid kunnen toners ook helpen om gevoelige sensaties (zoals heftige huidreacties met roodheid) te verminderen. Wanneer je een toner gebruikt? Goede vraag! Toners voor een gevoelige huid worden bij uitstek gebruikt ná het schoonmaken en vóór een dag- of nachtcrème. Een toner is doorgaans zo ontworpen dat deze de pH-waarde van de huid weer in balans brengt. pH-waarde? Dit is de zuurtegraad van je huid. Als deze in orde is dan kan deze zijn belangrijkste taak, de huid beschermen, optimaal blijven vervullen. Hiernaast helpt een toner achtergebleven olie, onzuiverheden en giftstoffen uit de omgeving van de huid te verwijderen. Wat toner na het reinigen op de huid en je poriën sluiten zich weer netjes. Klinkt aangenaam, niet? Probeer eens een product zoals Garniers Pure Active Sensitive Tonic om de huid uit te balanceren en te zuiveren voordat je overgaat naar de volgende stap. 

Stap 3: Hoe hydrateer je een gevoelige huid? 
Smeren met een rijke crème en beschermen is hier belangrijk. Dat hoort een dag- of nachtcrème bedoeld voor een gevoelige huid op zijn minst te doen. Een intensief gehydrateerde huid is gezond en heeft een stralend glansje. 

Dag- en nachtverzorging voor een gevoelige huid 

Voor een frisse, heldere huid is de Pure Active Sensitive Kalmerende Verzorging voor dagelijks gebruik een aanrader! Deze crème helpt irritatie kalmeren en gaat imperfecties tegen met (daar zijn ze weer!) toverhazelaar en salicylzuur. Nog een fijne voor een gevoelige huid: Garnier Bio dagcrème. Anti-aging én biologisch, met natuurlijke lavendel. 

Zonnebrand voor een gevoelige huid 
Zonnebrand is onmisbaar. Dat is dubbel en dwars waar als je een gevoelige huid hebt. Zonnestralen kunnen je gevoelige huid uitdrogen en irriteren. Pak er op zijn minst een SPF 15 bij voordat je ’s ochtends de deur uitloopt – en vergeet ook niet een extra laagje aan te brengen gedurende de dag. Zo’n zonnebrandcrème is na 2 uur namelijk uitgewerkt en UV-stralen kunnen ook schade aanbrengen door glas heen. Met andere woorden: als je ongestoord op school of kantoor zit achter een raam. 

Hoe verbeter je een gevoelige huid? 
Met een paar kleine veranderingen in je huidige huidverzorgingsroutine, zoals hierboven besproken, maak je al een wereld van verschil voor een gevoelige huid. Zo simpel kan het zijn om letterlijk weer lekker in je vel te zitten. Mensen met een gevoelige huid, noteer: omarm natuurlijke ingrediënten en milde, heerlijk zachte reinigers zodat je huid dag in dag uit (en in de toekomst) blijft stralen.