Puistjes, mee-eters, acne: dit is het verschil | Garnier
Lachende vrouw met houtskool masker voor de vette huid Lachende vrouw met houtskool masker voor de vette huid

Puistjes, mee-eters en acne: wat is het verschil en hoe los je het op?

Acne, af en toe een pukkeltje, mee-eters door verstopte poriën: het kan nogal wat stress opleveren voor je huid en zelfs je zelfvertrouwen aantasten. Grijp niet zomaar naar de eerste de beste ontsmettende crème tegen puistjes. Kijk eerst eens wat er echt aan de hand is met je huid. Is het een toevallig mee-etertje (door bijvoorbeeld je menstruatiecyclus) of heb je hier te maken met een lange termijn huidprobleem? Je huid begrijpen is de eerste stap om je mee-eters, acne, pukkeltjes en een vette huid onder controle te krijgen. Met een simpel stappenplan (met de juiste ingrediënten) kom je al een heel eind. 

Wist je dat: ‘Mee-eters zijn open en zodra de onzuiverheid in aanraking komt met lucht wordt deze zwart, vandaar dat zwarte puntje’

Wat is het verschil tussen mee-eters en andere onzuiverheden? 
Elk type onzuiverheid verandert hoe je huid eruitziet. Maar de een ziet er rood en heftig uit, terwijl je het bij anderen amper opmerkt. Mee-eters worden in ieder geval veroorzaakt door verstopte poriën, onder het huidoppervlak. Zoals de Engelse naam black head al zegt heeft de mee-eter een zwart puntje. In tegenstelling tot andere onzuiverheden is een mee-eter open. Die open mee-eter wordt zwart zodra het oppervlak in aanraking komt met lucht. Whiteheads, het bekende puistje in de vorm van een pijnlijk bultje, zijn gesloten. Net zoals mee-eters worden ze ook veroorzaakt door verstopte poriën, maar zij zitten helemaal verstopt onder het oppervlak van de huid. Daardoor kan de lucht ze niet bereiken, dus hebben ze dezelfde kleur als je huid. Je hebt ze vast weleens meegemaakt: bedekt door huid kunnen ze kleine, maar behoorlijk pijnlijke bultjes vormen. 

Beautytip: ‘Knijp een onderhuids pukkeltje nooit, nooit, uit want hierdoor kan deze verder ontsteken en resulteren in een littekentje’

Wat is acne?
Acne vormt zich ook diep onder het oppervlak van de huid. De bultjes die gepaard gaan met acne gaan hand in hand met een pijnlijk, kloppend gevoel. De bekende puistjes bij acne hebben een wit – wit door het talg dat hier opgehoopt zit – kopje. De huidaandoening acne, waar veel jongeren maar ook volwassenen mee te maken krijgen, wordt gelinkt aan hormonen die uit balans zijn. Heb je acne en ben je gevoelig voor een uitbraak van pukkeltjes dan krijg je die vaak rond je menstruatie en rondom de kin en kaaklijn. Tip: nooit, nooit knijpen, want ze kunnen razendsnel verder ontsteken. Klassieke puistjes worden ook wel pustels genoemd. Het is een met pus gevuld, oppervlakkig gelegen blaasje in de huid. Ze zijn hard, rood, vaak met een wit of geel hart dat er bijna om smeekt om uitgeknepen te worden. Laat je niet verleiden, want door knijpen loop je ook nog eens een groter risico op een littekentje achteraf. 

Beautyweetje: ‘Wees juist ook blij met je vette huid, want hierdoor blijft deze langer soepel en veerkrachtig zonder lijntjes’ 

Wat te doen tegen een vette huid? 
Allereerst: het is eerder een beauty-zegen dan een vloek om een gecombineerde of vette huid te hebben! Hierdoor blijft je huid van nature namelijk goed geolied, waardoor deze heerlijk soepel en veerkrachtig blijft. Dehydratatie – te weinig vocht – zal je minder snel overkomen. Hierdoor heb je ook minder snel kans op fijne lijntjes en rimpels. Dat proces wordt mooi vertraagd in vergelijking tot het drogere velletje van vriendinnen. In paniek door je vette huid met onzuiverheden? Nergens voor nodig, maar je kunt deze wel een handje helpen (lees: onzuiverheden en glans verminderen) met de juiste verzorging. Want eerlijk is eerlijk, een vette huid is gevoeliger voor mee-eters, pukkeltjes en acne. 

Wat veroorzaakt mee-eters en pukkeltjes? 
Een mensenlichaam produceert altijd talg. Juist positief, want dat talg vormt een beschermlaagje voor de huid. Is je huid weliswaar té vet dan maakt deze een overschot aan talg aan. Dit in combinatie met vuil uit de omgeving, make-up en dode huidcellen kunnen je poriën sneller doen dichtslippen. Terwijl poriën eigenlijk file-loze snelwegen moeten zijn in plaats van doodlopende straatjes. Deze blokkades zijn de boosdoener: ze veroorzaken mee-eters en pukkeltjes. Gelukkig kun je een vette huid wapenen tegen mee-eters en andere imperfecties. Een simpel stappenplan helpt hierbij. 

Hoe verwijder je mee-eters, acne en pukkels het beste?
Niet knijpen, oké, maar hoe kom je dan wel snel van onzuiverheden af? Dagelijkse verzorging kan een enorm effect hebben op je huid. Daarom presenteren we hierbij graag een stappenplan om mee-eters en pukkeltjes te verwijderen. 

Beautytip: ‘Tijd om uitdrogende zeep in de prullenmand te mikken als een mooie, puistjes-vrije huid je lief is’  

Stap één: kies de juiste reiniging voor acne 
Tijd om eerst uitdrogende zeep in de prullenmand te gooien en je huid grondig te reinigen met de juiste producten ter vervanging. Zowel ‘s ochtends als ’s avonds. Er zijn meer dan genoeg zeepvrije opties, in verschillende formules zoals een schuimend of juist gelproduct. Ingrediënt om op te letten: salicylzuur, dat overtollig talg en onzuiverheden oplost. De Pure Active Cleansing Gel is daar een goed voorbeeld van. Speciaal ontworpen voor dagelijks gebruik om poriën te ontstoppen, mee-eters en glans te verminderen.  Denk er ook eens aan om een toner aan je routine toe te voegen, want dit helpt vuil, olie, talg en dode huidcellen op het huidoppervlak afbreken.

Beautytip: ‘Pure Active 3-in-1 Charcoal gebruikt de kracht van houtskool als geheim wapen tegen hardnekkige mee-eters en pukkeltjes’

Stap twee: verwijder dode huidcellen 
Exfoliëren is een goede manier om de natuurlijke ophoping van dode huidcellen of andere vervuilende stofjes van je huid te verwijderen. Hierdoor houd je poriën vrij en maak je ruimte voor nieuwe, verse huidcelletjes die je huid doen stralen! De Pure Active 3-in-1 Charcoal  is een innovatieve formule, die de natuurlijke kracht van zuiverende houtskool gebruikt als geheim wapen tegen hardnekkige mee-eters en pukkeltjes. 

Stap drie: een serum lost een specifiek huidprobleem op
Voeg een serum toe na het gebruik van je dagcreme voor het aanpakken van een specifiek huidprobleem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Garnier PureActive AHA BHA + Charcoal Anti-onzuiverheden Serum. De perfecte oplossing voor het verminderen van imperfecties, onzuiverheden, puistjes en rode vlekjes.

Stap vier: vergeet een moisturizer en SPF niet
Misschien denk je dat een vette huid (vaak het geval bij puistjes) geen moisturizer nodig heeft? Toch wel, want een gedehydrateerde huid, met dus een gebrek aan vocht, kan een seintje geven aan het lichaam om nog meer talg aan te maken. Te veel talg veroorzaakt sneller pukkeltjes en mee-eters. Een uitgedroogde huid kan bovendien leiden tot irritatie. Dag- en nachtcrème is dus onmisbaar, maar probeer een lichte moisturizer speciaal voor jouw huidtype. Dit biedt je acne-gevoelige huid voldoende hydratatie zonder poriën te blokkeren. Lichtgewicht formules die de huid hydrateren zonder de huid te belasten met te veel olie, zoals Garnier BIO dagcrème citroengras. Finishing touch voordat je de deur uitgaat: zonnebrandcrème! Harde UV-stralen zijn namelijk niet bepaald je vriend als je je huid rustig en helder wil houden. 

Stap vijf: voeg een masker toe 
Af en toe een momentje vrijmaken voor een speciaal masker tegen acne? Dat kan helpen overgebleven blokkades in de poriën op te heffen. Wel zo aangenaam. Bepaalde maskers bieden onzuiverheid-bestrijdende ingrediënten zoals houtskool maar ook klei. Die twee natuurlijke ingrediënten zijn geweldige reinigers, effectief in het verwijderen van te veel talg, gifstoffen en vuil van de huid. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals strips die je opdoet en daarna van de huid afpelt. Zo trek je alle rotzooi uit je poriën. Opluchting! Verder zijn moddermaskertjes ook fijn voor een vette huid met onzuiverheden. Die werken als een soort mini-stofzuigertjes op je huid. Pure Active Peel Off is een vloeibaar masker dat hard wordt en je er vervolgens in één keer aftrekt, waarbij onzuiverheden worden meegenomen. Is dat klusje weer geklaard.