Hoe voorkom en vervaag ik acne littekens? | Garnier
LITTKENS 5 LITTKENS 4

Hoe voorkom en vervaag ik acne littekens?

Eindelijk, een pukkeltje is verdwenen maar dan blijft er een frustrerende herinnering achter: een rood of bruin plekje. Vaak is dit hyperpigmentatie, geen echt litteken. Het goede nieuws: dit verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Ga je in de puist knijpen (zeker als deze onderhuids is) dan bestaat de kans dat er een blijvend littekentje achterblijft. Heel menselijk om dat te doen, maar pas hiermee extra op. Ontdek tips waarmee je onzuiverheden en mogelijke littekentjes kunt voorkomen en snel verminderen.

Wist je dat: ‘Als huidklieren worden verstopt door talg en dode huidcellen waarna een ontsteking volgt dan krijg je een pukkel’

Wat is het verschil tussen acne en puistjes?
Acne is niet hetzelfde als af en toe een puistje. Met een paar onzuiverheden krijgt iedereen weleens te maken – zeker rondom de menstruatie. Acne is een huidziekte, pukkeltjes zijn een van de symptomen. Van acne heb je vaak over een langere periode last. Tieners krijgen vaak voor het eerst met acne te maken, als onderdeel van de hormonale achtbaan die gepaard gaat met de puberteit. Maar ook volwassenen kunnen te maken krijgen met acne – de oorzaak hiervan is nog niet helemaal duidelijk. Acne is in ieder geval een huidaandoening waardoor de haarzakjes en talgkliertjes zijn aangedaan. Onder de huid zijn onze poriën verbonden met die kliertjes die talg aanmaken. Hopen talg en dode huidcellen zich op aan het huidoppervlak, dan verstoppen ze het kliertje. Bacteriën erbij en je hebt een ontsteking, die leidt tot rode pukkels. 

Tips om littekens na onzuiverheden verminderen
Het is gelukkig zo moeilijk niet om littekens te slim af te zijn. Je wilt vooral lief zijn voor je huid, niet met harde producten smeren. Het verminderen van puistjes zelf heeft ook te maken met de juiste verzorging. Zie hieronder een aantal tips. 

Blijf van je onzuiverheden af 
Wat je ook doet, blijf met je vingers van een pukkeltje of mee-eter af. Zeker in het geval van een onderhuids bultje, want hiermee kun je de huid alleen maar blijvend beschadigen. Voor je het weet heb je achteraf een littekentje. 

Kies de juiste reiniging met milde producten 
Het is belangrijk om je huid goed te reinigen, want dan verkleint het risico op nog meer puistjes die vervolgens ook een littekentje kunnen achterlaten. Sla agressieve scrubs en irriterende ingrediënten over, want de huid moet zich nu herstellen. Je wilt de huid ’s ochtends én ’s avonds goed zuiveren. Hiervoor zijn ingrediënten zoals salicylzuur en houtskool geweldig. Die vind je ook terug in een reinigingsproduct zoals Pure Active Intensive Reiniging. Of denk aan het Garnier PureActive AHA BHA + Charcoal Anti-onzuiverheden Serum de perfecte oplossing voor het verminderen van imperfecties, onzuiverheden, puitsjes en rode vlekjes. Sla hydrateren met een fijne crème voor een onzuivere huid zeker niet over! Raakt je huid vochtarm dan wordt er een signaal afgegeven aan de huid dat het te veel talg mist. Zodra die talgproductie op gang komt, verhoogt de kans op verstopte poriën met pukkels en mee-eters.

Drink voldoende water
Het advies: drink minimaal 1,5 liter water per dag voor een zuivere huid. Als je voldoende H2O drinkt dan kan je lichaam afvalstoffen namelijk beter afvoeren. En laat een overproductie aan talg nu de nummer één reden zijn voor onzuiverheden, met als resultaat: pukkeltjes, mee-eters, misschien littekentjes. Als je veel water drinkt dan kun je hiermee je poriën als het ware ‘schoonspoelen’. 

Slaap genoeg uren

Wist je dat je huid ’s nachts hard aan het werk gaat om de schade van overdag te herstellen? Je lichaam werkt inderdaad fantastisch. Hoe beter je slaapt hoe sneller stress op de huid – waaronder littekens – opgelost kunnen worden. Zorg ervoor dat je op tijd naar bed gaat zodat je elke nacht genoeg uren slaapt. Als je genoeg uren maakt  kom je in een diepere slaap, waardoor je lijf optimaal tot rust komt en dus sterker wakker wordt. 

Draag elke dag zonnebrand, zonder uitzondering 
Onbeschermd de zon ingaan beschadigt je huid hoe dan ook. Hierdoor kan een rood plekje na een pukkeltje langer blijven hangen. Je huid beschermen tegen UV-straling is belangrijk om de verschijning van littekentjes te verminderen. Pukkeltjes zijn namelijk een wondje, waarbij je de ontsteking zoveel mogelijk wil afremmen. Hard zonlicht helpt niet bij de heling. Draag je elke dag een hoge SPF dan heb je hiernaast minder kans op vroegtijdige huidveroudering en huidkanker. 

Eet en smeer vitamines 

Antioxidanten zijn belangrijk voor een mooie huid. Zo kan vitamine C ervoor zorgen dat je huid egaler wordt, waardoor pigmentvlekjes en littekentjes verminderen. Je kunt dit eten – sinaasappels, kiwi’s, broccoli en bloemkool – maar ook smeren. Denk aan een hydraterend sheet mask doordrenkt met vitamine C, terwijl bijvoorbeeld vitamine E  roodheid helpt verminderen. Vitamine E zit in amandelen, avocado en spinazie. 

Advies als je litteken niet wil vervagen: de dermatoloog 

Is je pukkel al een tijd uit beeld en wil dat littekentje niet verdwijnen? Dan is het wellicht handig om een afspraak te maken met een expert, een dermatoloog. Zo’n arts kan je bijvoorbeeld een Intense Pulsed Light (IPL)-behandeling, alternatieve laserbehandeling of een maandelijkse peeling met AHA of BHA (zuren) adviseren.