Hoe pigmentvlekken verminderen thuis of bij een specialist | Garnier
LITTKENS 5 LITTKENS 4

Hoe pigmentvlekken verminderen

Ongelijkmatige pigmentatie in het gezicht, op het decolleté of de handen is een huidaandoening die ook wel hyperpigmentatie wordt genoemd. De donkere vlekken zelf krijgen ook wel de naam ouderdomsvlekken of zonnevlekken. Ze verschijnen vaak op het gezicht, de handen en andere delen van het lichaam die regelmatig aan zonnestralen (UV-licht) worden blootgesteld. Het is handig om te weten welke soorten hyperpigmentatie er bestaan er wat de oorzaken hiervan zijn om ze tegen te gaan. In dit artikel ontdek je hoe hyperpigmentatie voorkomen kan worden en wat je kunt doen om donkere vlekken te verminderen als ze eenmaal zichtbaar zijn op de huid.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Dat hangt af van het soort pigmentvlek dat je hebt.

- Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken ofwel zonnevlekken komen vaak voor op het gezicht en de handen, en ze ontstaan vrij letterlijk (als je uitgaat van de naam) door overmatige blootstelling aan de zon. De huid is dan dus op jongere leeftijd niet goed genoeg beschermt met zonnebrandcrème tegen UV-licht. Het is dan ook heel belangrijk om van jongs af aan de huid dagelijks te beschermen tegen de invloed van de zon, door middel van een crème met SPF.

- Melasma of zwangerschapsmasker

Melasma – een vorm van door hormonen veroorzaakte hyperpigmentatie – komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Melasma, ook bekend als chloasma, is een aandoening die wordt gekenmerkt door het verschijnen van gebieden met uitgebreide hyperpigmentatie, voornamelijk op het gezicht. Hoewel het zowel mannen als vrouwen kan treffen, komt melasma vaker voor bij vrouwen en wordt het veroorzaakt door hormonale veranderingen. Het kan verergerd worden door blootstelling aan zonlicht, dus smeer je dagelijks goed in met een crème met SPF-bescherming.

- Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie kan optreden na een huidbeschadiging (zoals een puistje) waarbij een vlak gebied van verkleuring achterblijft. Het komt vaak voor bij mensen met acne en kan ook worden veroorzaakt door cosmetische ingrepen zoals dermabrasie, laserbehandeling en chemische peelings. Het beste om dit tegen te gaan is een onzuivere huid zo goed mogelijk te verzorgen om puistjes te verminderen, maar ook zeker om eventuele puistjes zo veel mogelijk met rust te laten (en dus niet uit te knijpen).

Andere factoren kunnen bepaalde delen van de huid donkerder maken, zoals littekens, moedervlekken, zonne- of actinische keratosen en huidkanker, maar deze vlekken worden niet beschouwd als vormen van hyperpigmentatie.


Pigmentatiebehandeling aan huis

Er zijn producten die vanuit huis kunnen helpen met hyperpigmentatie, waaronder een serum met vitamine C of met exfoliërende ingrediënten. Enkele huismiddeltjes die weleens worden ingezet om hyperpigmentatie te verwijderen zijn onder meer aloë vera-gel, groene thee, soja, rijstwater, kurkuma en granaatappel. Het is weliswaar het meest veilig om een door experts geformuleerd product tegen vlekken te gebruiken.

Welke producten helpen tegen pigmentvlekken

Bepaalde ingrediënten, zoals vitamine C, zijn zeer doeltreffend in de behandeling van de pigmentvlekken – ook als deze inmiddels goed zichtbaar zijn. De volgende producten van Garnier zijn speciaal geformuleerd om pigmentatie tegen te gaan:

- Vitamine C* anti-dark spot Serum

Verrijkt met een krachtige formule van vitamine C*, Niacinamide en Salicylzuur is dit serum heel doeltreffend tegen pigmentvlekken en oneffenheden.

- 10% Pure Vitamine C Anti-Pigmentvlekken Nachtserum met Hyaluronzuur

Dit nachtserum bevat de hoogste concentratie puur vitamine C (10%) van alle Garnier-serums om pigmentvlekken tegen te gaan en de huid te doen stralen. Hiernaast bevat het ook hyaluronzuur om de huid te verzachten en te hydrateren.

- Micellair Reinigingswater Vitamine C*

Ter aanvulling van serums met vitamine C, bevat dit micellair water om de huid effectief te zuiveren ook vitamine C. Het doet je huid extra stralen.

- Sheet Mask Vitamine C*

In slechts vijftien minuten (tijdens een boek lezen of serie kijken) doordrenk je je huid met behulp van dit masker met vitamine C. De huid ziet er hierdoor stralend en egaler uit. Het werkt vooral goed bij regelmatig gebruik, bijvoorbeeld elke zondag.

Welke crème tegen pigmentvlekken

Er bestaan bepaalde crèmes die speciaal zijn geformuleerd om een huid met pigmentvlekken te verzorgen en deze vlekken op te lichten, zoals:

- Vitamine C* natuurlijke glow dagcrème

Deze dagcrème is geformuleerd met Vitamine C en Citrus voor een gevoede, gladdere en stralende huid dag na dag. Daarbij wordt ook pigmentatie aangepakt.

- Vitamine C* Glow Booster Serum Cream

Dit product vindt het midden tussen een crème en een serum, en dankzij de vitamine C helpt deze huidverzorging tegen zichtbare pigmentvlekken.

- Glow Booster Oogcrème met Vitamine C*

Ook de oogzone kan te maken krijgen met verkleuren, zoals donkere kringen. Hiervoor is deze oogcrème bedoeld, eveneens verrijkt met krachtig vitamine C.

 

Medische hyperpigmentatiebehandeling

Er worden via de dermatoloog of bij huidspecialisten ook behandelingen aangeboden tegen hyperpigmentatie. Denk hierbij aan chemische peelings en laserbehandelingen, maar ook IPL-therapie en microdermabrasie plus behandelingen met een hoge concentratie retinol. Vraag eerst je dermatoloog om advies.