Pigmentvlekken voorkomen en behandelen met Vitamine C | Garnier
LITTKENS 5 LITTKENS 4

Pigmentvlekken voorkomen en behandelen met Vitamine C

Vitamine C is belangrijk in huidverzorging, naast zonnebrandcrème, voor elk huidtype en het hele jaar door. Deze vitamine is een krachtige antioxidant met voordelen zoals bescherming tegen zonschade, waardoor de huid zichtbaar kan verouderen. Maar het heeft ook een verhelderend effect en het zorgt er daarom voor dat je huid minder vatbaar wordt voor pigmentvlekken. Vitamine C pakt pigment aan door de activiteit van het enzym tyrosinase te verminderen. Dat klinkt wat ingewikkeld, maar het remt de productie van melanine (het stofje dat kleur geeft aan onze huid en dus ook pigmentvlekken veroorzaakt). Daardoor wordt ongelijkmatige pigmentatie vermindert en bereik je uiteindelijk een heldere, egale teint.

De oorzaken van pigmentvlekken en hoe vitamine C kan helpen

Hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door een toename van melanine. Melanine is  – zoals hierboven wordt aangegeven – het natuurlijke pigment dat onze huid, haar en ogen hun kleur geeft. Een aantal factoren kan een toename van de melanineproductie veroorzaken, maar de belangrijkste zijn: blootstelling aan de zon, hormonale invloeden, leeftijd en huidletsel of -ontsteking. Het is dus heel belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon met zonbescherming.

Het ultieme koppel tegen pigmentvlekken: zonnebrandcrème én vitamine C. Samen zijn ze namelijk effectiever in het neutraliseren van schade door vrije radicalen en het creëren van een goed werkend UV-schild dan alleen zonnebrandcrème.

Vitamine C: een krachtige antioxidant voor een egale teint

Vitamine C is dus een krachtige antioxidant. Het is een ingrediënt dat in ons lichaam voorkomt en onze huid kan er baat bij hebben via onze voeding of wanneer het plaatselijk (bijvoorbeeld via een serum of crème) wordt aangebracht. In skincare wordt het beschouwd als een van de meest effectieve en veilige actieve stoffen die er zijn.  

De werking van vitamine C op de huid: het heeft anti-aging eigenschappen die rimpels en fijne lijntjes kunnen aanpakken, beschermen tegen omgevingsstress en dus de teint kan egaliseren.  

Welke vormen van Vitamine C zijn het meest effectief tegen pigmentvlekken?

De namen ofwel vormen van vitamine C die je vaak tegenkomt in huidverzorging zijn de volgende bekende vijf: ethylascorbinezuur (ook wel bekend als L-ascorbinezuur of ‘pure vitamine C’), natriumascorbylfosfaat, tetrahexyldecylascorbaat, magnesiumascorbylfosfaat en ascorbylpalmitaat. Deze vormen van vitamine C zijn allemaal op hun eigen manier effectief. Een aantal effectieve producten van Garnier met vitamine C die pigmentvlekken aanpakken:

- Vitamine C* Glow Booster Serum Cream

Dit serum bevat een krachtige formule, verrijkt met vitamine C. Een krachtige antioxidant die de huid helderder en stralender maakt. De serum-achtige crème-formule hydrateert en verfrist de huid, terwijl het helpt bij het verminderen van tekenen van veroudering en het verbeteren van de algehele textuur en uitstraling van de huid. Het is ontworpen om de natuurlijke gloed van de huid te bevorderen en de teint egaler te maken met minder zichtbare vlekken.

- Vitamine C* Anti-Pigmentvlekken Serum

Dit serum is een geavanceerd huidverzorgingsproduct verrijkt met vitamine C, dat specifiek is ontwikkeld om donkere vlekken en pigmentatieproblemen aan te pakken. Dit serum helpt de huidskleur te egaliseren en vermindert zichtbaar de verschijning van donkere vlekken en ouderdomsvlekken. Het bevordert een egaler uitziende teint. Terwijl het de huid hydrateert en de algehele textuur verbetert, waardoor de huid er frisser uitziet.

- Sheet Mask Vitamine C*

Dit sheet mask is doordrenkt met vitamine C, de krachtige antioxidant. Het masker is ontworpen om de huid te verfrissen, te hydrateren en een stralende gloed te geven in slechts enkele minuten. Het helpt de teint te verhelderen en de huidskleur te verbeteren, waardoor de huid er gezonder uitziet.

- Vitamine C* natuurlijke glow dagcrème
 
Deze dagcrème is dagelijkse huidverzorging verrijkt met vitamine C, die de huid beschermt tegen vrije radicalen en de natuurlijke gloed verbetert. Deze lichte crème hydrateert de huid effectief en helpt bij het verminderen van tekenen van vermoeidheid, waardoor de huid er frisser en levendiger uitziet. Het bevordert een gezonde teint en helpt ook tegen donkere vlekken.
 
- 10% Pure Vitamine C Glow Booster Nachtserum

Dit serum is speciaal ontworpen om pigmentvlekken aan te pakken en de huid te egaliseren. Met een krachtige formule van 10% pure vitamine C werkt dit serum 's nachts om hyperpigmentatie te verminderen, waardoor de teint helderder en egaler wordt.
 

Vitamine C in combinatie met andere ingrediënten voor een egale huid

Naast een product met SPF van minimaal 30, zijn hyaluronzuur (afgekort: HA) en vitamine C zijn een goede combinatie omdat de bevochtigende (dat wil zeggen water-aantrekkende) eigenschappen van hyaluronzuur de uitdroging kunnen helpen compenseren die soms optreedt bij vitamine C. 

Vitamine C werkt ook goed samen met andere antioxidanten zoals ferulinezuur en vitamine E. Het ontstekingsremmende en foto-protectieve (dat betekent: tegen zonschade) feruline wordt gewonnen uit de celwanden van planten. De combinatie met vitamine C werkt uitzonderlijk goed op gebieden in het gezicht, het decolleté of op het lichaam met overmatige roodheid, post-inflammatoire hyperpigmentatie en bruine vlekken die verband houden met melasma (ook wel zwangerschapsmasker genoemd, waarbij je donkere vlekken ziet).

Het is tot slot belangrijk te vermelden dat je vitamine C niet met alles kunt mengen – bijvoorbeeld met verschillende zuren, die het beste functioneren in omgevingen met een heel ander pH-niveau. Gebruik een vitamine C daarom niet vlak voor of vlak na een retinol of een ander exfoliërend ingrediënt.