Wat doet een serum of serum cream voor de huid? | Garnier
Wat doet een serum header L Wat doet een serum header

Wat doet een serum of serum cream voor jouw huid?

Als beautyliefhebber ben je misschien net bekend met wat een serum is en wat een serum doet. Iets heel nieuws: serum cream. De naam suggereert het al, dit is een twee-in-één product. Een serum en een crème in één. Handig voor als je haast hebt in de ochtend. Is de werking van een serum je ook nog niet helemaal duidelijk: in dit artikel leggen we nogmaals duidelijk uit wat een gezichtsserum zo bijzonder maakt en wat het voor je huid kan doen. Hiernaast lees je hoe je een serum en een serum cream in je dagelijkse verzorgingsroutine kunt opnemen. Zodat je er het allerbeste uithaalt voor jouw huidtype- en wensen.

Serum en serum cream: wat doen ze en wat is het verschil?
Een serum is een wat lichtere, soms olie-achtige vloeistof waarmee een specifiek huidprobleem wordt aangepakt. Denk hierbij aan een vitamine C-serum om pigmentvlekken te behandelen of een vitamine A-serum om fijne lijntjes te verminderen. Serums bevatten, in verhouding met dagcrèmes, een zeer hoge concentratie aan actieve stoffen, waardoor huidproblemen met een serum meer gericht kunnen worden aangepakt. Dat brengt ons gelijk bij wat een serum cream eigenlijk is: een zachte hydraterende crème (een moisturizer in feite) die tegelijkertijd een hoge concentratie actieve ingrediënten bevat. Een serum cream is dus een moisturizer en serum in één. Het heeft een vochtinbrengende functie en bevat actieve ingredienten die bij kunnen dragen aan de behandeling van verschillende huidproblemen. Deze stap in je verzorgingsroutine bespaart je daarom extra tijd. Ideaal voor drukke ochtenden.

Serum of serum cream, welke past het beste bij jou?
Dat is afhankelijk van je persoonlijke wensen. De textuur van een serum en serum cream zijn doorgaans iets anders. Een serum is dun en licht van textuur terwijl de textuur van een serum cream meer romig maar tegelijkertijd fris is. In de basis is de serum-cream een handig twee-in-één product. Je kunt een serum en een serum cream natuurlijk ook combineren in je dagelijkse verzorgingsroutine. Bij een serieuzer huidprobleem, zoals heftige pigmentatie, komt een serumproduct goed van pas. De actieve ingrediënten in serums of serum creams bedoeld voor de behandeling van pigmentvlekken kunnen dan helpen om pigmentvlekken in het gezicht te vervagen. Er bestaan serums en serum creams met verschillende werkingen. Bij Garnier heb je veel keuze in serum creams, een combinatie van een dagcrème en een serum. Denk bijvoorbeeld aan een vitamine C serum cream, verrijkt met 20% vitamine C, citrusextracten en SPF 30. Vitamine C wordt geprezen om de anti-aging en egaliserende voordelen. Doordat het serum SPF 30 bevat, beschermt het de huid ook tegen de zon. In combinatie met SPF doet deze serum cream van Garnier de huid dus stralen en beschermt het tegen pigmentvlekken, veroorzaakt door UV-schade. Garnier heeft nog een ander vitamine C serum cream, maar dan zonder SPF. Deze vitamine C-formule wordt weer versterkt met 3,5% niacinamide en salicylzuur. Die combinatie helpt gericht tegen het verminderen van donkere vlekken, veelal littekens na acne. Salicylzuur werkt exfoliërend (haalt de dode huidcellen weg) en niacinamide helpt de huid versterken en poriën zichtbaar verfijnen. Tot slot heeft Garnier een intensief hydraterende serum cream. Smeer deze serum cream ’s ochtends op en de huid blijft tot 24 uur lang gehydrateerd, ofwel voorzien van voldoende vocht. Deze serum cream van Garnier geeft je een stralende gloed die de hele dag lang aanhoudt.

Hoe kun je een serum het beste gebruiken in je verzorgingsroutine?
Er bestaat een algemene vuistregel voor de volgorde waarin je huidverzorgingsproducten aanbrengt: je begint altijd met het lichtste product (zoals een vederlicht serum) en sluit af met het dikste, romigste product zoals een dag- of nachtcrème. Een serum cream kun je in plaats van je dag- of nachtcrème aanbrengen. Daarbij kan een serum cream ook een mooie basis vormen voor je make-up. Ook al zit er een SPF in je serum of foundation het is belangrijk om je verzorgingsroutine af te sluiten met een extra laagje zonnebrandcrème voor optimale bescherming. Zonnebrandcrème dient trouwens altijd de afsluiter te zijn van je ochtendroutine – ook al is de textuur misschien wat lichter dan die van je serum cream. Volg de volgende stappen voor een complete verzorgingsroutine:

- Reinig de huid voor een schoon canvas, met bijvoorbeeld de Garnier Skin Active micellair reinigingswater met vitamince C 

- Tonifieer de huid zodat je poriën zichtbaar verkleinen en de huid van extra vocht wordt voorzien.

- Breng je serum of serum cream aan, zoals een vitamine C-serum cream met SPF als je de huid goed wil beschermen tegen pigmentvlekken en andere zonschade, een vitamine C-serum cream met niacinamide en hyaluronzuur om bestaande donkere vlekken zoveel mogelijk te vervagen of een intensief hydraterende serum cream voor een droge of gedehydrateerde huid

- Breng een dag- of nachtcrème aan voor extra hydratatie (dat elk huidtype dagelijks nodig heeft), zoals Garniers dagcrème met vitamine C 

- Sla nooit je zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 over (behalve natuurlijk in de avond), zoals Garniers Ambre Solaire over make-up spray.

- Ga voorzichtig om met de kwetsbare, dunne huid rondom de ogen om en breng een oogcrème op.

- Verwen je huid één of twee keer per week met een masker voor jouw huidtype- en wensen zoals het hydra bomb tissue masker met vitamine C


Een vitamine C derivaat zoals vitamine Cg heeft de voordelen van vitamine C, maar dan in een gestabiliseerde formule. Vitamine C is van nature instabiel wanneer het wordt blootgesteld aan verschillende externe factoren, zoals zuurstof en zonlicht, waardoor het moeilijk is om het op betrouwbare wijze te formuleren in cosmetische producten. De houdbaarheid na openen van vitamine C formules met een derivaat is vaak langer dan die van puur vitamine C.

*Vitamine Cg = een afgeleide van Vitamine C