Wat te doen tegen een zonbeschadigde huid?
De eerste zonnestralen, de warmte die je voelt en dat mooie zongebruinde kleurtje. Wie geniet er niet van de zon? Helaas heeft de zon, en vooral de uv-stralen die ermee gepaard gaan, ook enkele nadelen. In dit artikel leggen we je uit hoe zonschade ontstaat en, nog belangrijker, hoe je het kunt voorkomen.
Wat is een zonbeschadigde huid?
Een zonbeschadigde huid, ook wel photoaging genoemd, krijg je door te veel blootstelling aan UV-stralen. Die stralen dringen diep door in je huid en beschadigen de cellen. Hierdoor veroudert je huid sneller, met als gevolg rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken en minder elasticiteit.Wat veroorzaakt zonschade?
Zonschade ontstaat door ultraviolette (UV) stralen, die in twee soorten voorkomen: UVA en UVB. UVA-stralen dringen diep door in je huid en beschadigen het bindweefsel en de bloedvaten, wat rimpels en een slappere huid veroorzaakt. UVB-stralen richten zich op de bovenste lagen van je huid en zorgen voor zonnebrand en DNA-schade, wat kan leiden tot huidkanker.Wie is vatbaar voor photoaging?
Iedereen die vaak in de zon is, loopt risico op photoaging. Mensen met een lichte huid zijn extra kwetsbaar omdat ze minder melanine hebben, het pigment dat helpt je huid te beschermen tegen UV-stralen. Ook als je vaak ligt te zonnebaden of zonnebanken gebruikt, heb je meer kans op zonbeschadiging van je huid.Wat zijn de tekenen van photoaging?
De tekenen van photoaging zijn heel verschillend en kunnen variëren van milde tot ernstige schade. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:• Rimpels en fijne lijntjes;
• Pigmentvlekken en oneffen huidtint;
• Droge en ruwe huid;
• Verminderde elasticiteit;
• Een leerachtige huidstructuur.
Voorkomen van zonschade: zo doe je dat!
Het goede nieuws is dat je veel kunt doen om zonschade te voorkomen.• Dagelijks zonnebrandcrème: Gebruik SPF 30 of hoger, zoals Invisible Protect Verfrissende Zonnebrandspray SPF30.
• Beschermende kleding: Draag hoeden, zonnebrillen en bedekkende kleding.
• Zoek de schaduw op: Vooral tussen 12 en 16 uur, wanneer de zon het sterkst is.
• Vermijd zonnebanken of kunstmatige UV-bronnen: Deze kunnen net zo schadelijk zijn als de zon zelf.
Wist je dat? Je kunt ook in de schaduw bruin worden! Dit komt doordat UV-stralen worden weerkaatst door water of zand. Lees er meer over in ons artikel Bruinen zonder zon: hoe werkt het?
Kun je huidschade door zon herstellen?
Het is lastig om huidbeschadiging door de zon helemaal ongedaan te maken, maar er zijn producten die kunnen helpen je huid te herstellen en verbeteren. Probeer bijvoorbeeld Garnier SkinActive Vitamin C Serum om donkere vlekken te verminderen en je huid op te lichten.Zorg goed voor je huid door deze preventieve stappen te volgen en te investeren in een kwalitatieve zonnebrandcrème. Zo kun je genieten van de zon zonder je zorgen te maken over zonschade.