De beste huidverzorging voor een acne-gevoelige huid | Garnier
LITTKENS 5 LITTKENS 4

De beste huidverzorging voor een acne-gevoelige huid

Van jong tot oud kan last krijgen van acne, een serieuze huidaandoening met ontstekingen en verstoppingen in de huid. Net zoals een ‘bad hair day’ krijgt iedereen af en toe een puistje, maar bij acne gebeurt dit vaker en heviger. Het kan lastig zijn acne en een onzuivere huid te behandelen, maar er zijn opties. Terwijl acne meestal voor het eerst de kop opsteekt in de tienerjaren (onder invloed van veranderende hormonen) is het niet alleen verbonden aan deze levensfase. Zeker ook volwassenen kunnen last krijgen van acne. Tijdens de zwangerschap ervaren vrouwen vaker acne – mede omdat het hormoonbeeld fluctueert. Er zijn weliswaar meerdere oorzaken van acne. Op welke leeftijd dan ook, het kan als een uitdaging voelen om acne tegen te gaan. Garnier deelt daarom de beste tips en huidverzorging voor een acne-gevoelige huid.

Wat is acne?

Acne en de daarbij behorende imperfecties zoals puistjes op de huid verschijnen meestal wanneer de poriën van je huid verstopt raken. Dat kun je zo zien: aan het oppervlak van de huid zijn poriën verbonden met talgklieren die talg produceren. Dat is positief, want zo blijft de huid mooi soepel. Maar wanneer die talgklieren een teveel aan talg produceren, kan dit acne veroorzaken. Redenen voor overproductie van talg verschillen. Oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, roken, externe agressies (zoals luchtvervuiling), hormonale veranderingen zoals menstruatie, zwangerschap en testosteronwaardes. Testosteron is ook een hormoon, een zogenaamd mannelijk hormoon. Is deze te hoog dat kan de huid vetter worden. Als het teveel aan talg niet helemaal juist wordt gecontroleerd of verwijderd dan kan dit in combinatie met dode huidcellen en bacteriën acne en onvolkomenheden veroorzaken.

Wat is het verschil tussen serum en crème?

Een hydraterende crème, ofwel moisturizer, bevat lagere concentraties van actieve ingredienten en het bevat occlusieve stoffen die bedoeld zijn om water in te sluiten. Serums, daarentegen, bevatten hogere concentraties van actieve ingrediënten zoals salicylzuur, hyalonzuur of niacinamide. Maar liefst 70% van de formule kan bij Garnier-serums uit die vitale ingrediënten bestaan. De formule van een serum bevat bovendien een waterbasis zodat de ingrediënten beter kunnen inwerken in de huid. Precies wat je wil.

Wat zijn de verschillende soorten acne?

Er is niet één soort onzuiverheid die ontstaat door acne maar meerderen. Het is handig om hierop in te zoomen zodat je het juist kunt behandelen:

Mee-eters 
Mee-eters zijn gemakkelijk te herkennen aan kleine, platte en donkere puntjes, en ze zijn vooral goed zichtbaar rondom de neus. Zichtbare mee-eters op de neus komen namelijk het meest voor. Ze krijgen hun kleur door oxidatie wanneer ze aan de lucht worden blootgesteld. Mee-eters komen vaker voor bij mensen die vatbaar zijn voor overmatige talgproductie of vergrote poriën.

Whiteheads 
Zogenaamde ‘whiteheads’ zijn klein, licht van kleur en liggen zeer dicht onder het huidoppervlak. Ze kunnen pijnlijk zijn. Deze witte puistjes worden gevormd wanneer een verstopte porie wordt bedekt door een dunne laag huid.

Puistjes
Puistjes zijn een vorm van inflammatoire acne die optreedt wanneer laesies (beschadigingen) groter en dieper zijn. Ze worden rood en gevoelig.

Acnevlekken
Dit soort vlekjes, die rood of bruin van kleur kunnen zijn, blijven achter nadat een puistje is verdwenen. Dit komt doordat de huid te veel melanine produceert wanneer deze probeert te genezen van inflammatoire acne. Deze pigmentvlekken zijn donker en ze kunnen ook donkerder worden bij blootstelling aan de zon. Deze acne vlekken zijn doorgaans zichtbaarder op een donkere huid, omdat ze meer gepigmenteerde melanine bevatten.

De beste verzorging en oplossingen voor een acne-gevoelige huid

Je kunt gelukkig veel doen aan een acne-gevoelige huid met onzuiverheden. De imperfecties kunnen behandeld worden, de poriën optisch verkleind. Dit is volgens onze huidspecialisten de beste dagelijkse huidverzorging voor een mooie, gezond-ogende huid die straalt als nooit tevoren:

Reiniging voor een acne-gevoelige huid
Natuurlijk begint het bij een goede reiniging: kies bijvoorbeeld voor een reinigend micellair water waarmee je zoveel mogelijk onzuiverheden in één keer uit de huid trekt. De micellaire bolletjes in het water trekken namelijk vuil aan. Is je huid erg vet dan kun je zowel ’s ochtends als ’s avonds reinigen. Vergeet bovendien niet extra te reinigen na het sporten.

Serum voor een acne-gevoelige huid
Een serum kan wonderen doen voor een acne-gevoelige huid, juist omdat dit product zeer geconcentreerd is met actieve bestanddelen. Het AHA + BHA Charcoal Serum bevat exfoliërende zuren AHA en BHA die dode huidcellen verwijderen, niacinamide dat poriën zichtbaar verkleint en houtskool dat vuil uit de poriën zuigt. Dit serum vermindert imperfecties, puistjes en vlekken na een puistje. De huid ziet er gladder en gematteerd uit. Het is het ideale serum tegen acne-problemen waaronder hardnekkige puistjes.

Masker voor een acne-gevoelige huid
Eens of tweemaal in de week een speciaal masker tegen puistjes kan ook helpen. Pak er bijvoorbeeld een masker zoals het Black Charcoal Tissue Masker van Garnier bij met zowel LHA (een exfoliant) en hyaluronzuur (een hydrator) die de huid mooi in balans houdt. Zo minimaliseer je optisch de poriën, verfijn je de huidtextuur en hydrateer je de huid. Ook een huid gevoelig voor acne heeft namelijk veel vocht nodig. Zo’n masker bied je bovendien een fijn spamoment van zo tien tot vijftien minuten per week. Routine is bovendien het sleutelwoord als het om acne gaat.