950x534 hyperpigmentatie 950x534 hyperpigmentatie

Wat is hyperpigmentatie?

Pigmentvlekken, bruine vlekjes, op de huid kunnen op je gezicht of handen voorkomen. Juist op die plekken omdat die het meest worden blootgesteld aan de zon. Daarom is het belangrijk om altijd zonnebrandcrème te dragen. Deze vlekken komen vaker voor bij mensen met een donkere huid, en ook bij vrouwen die hormonale veranderingen ondergaan zoals zwangerschap. Dit wordt ook wel zwangerschapsmasker, ofwel melasma, genoemd. In dit artikel ontdek je alles over hyperpigmentatie en natuurlijk hoe je het kunt tegengaan.

Wie kan hyperpigmentatie ontwikkelen?

Iedereen kan last krijgen van hyperpigmentatie, zeker bij overmatige blootstelling aan de zon. Mensen met een donkere huid zijn van nature wel gevoeliger voor donkere vlekken. Dat komt omdat de huid al melanine aanmaakt, wat de huid zijn kleur geeft. Wanneer vervolgens hormonen of trauma (zoals een puistje) een toename van deze melanineproductie triggeren, is een persoon met een donkerder fototype (huidteint) gevoeliger voor hyperpigmentatie. Helaas is het daarbij ook moeilijker om donkere vlekken te bestrijden bij donkere huidtinten. Mensen met een lichtere huidtint hebben minder beperkingen als het gaat om verzorging voor hyperpigmentatie, omdat hun risico op overproductie van melanine aanzienlijk kleiner is. Bij lichtere huidtinten is de kans echter groter dat er donkere vlekken ontstaan als gevolg van schade door de zon.


Wat veroorzaakt pigmentvlekken?

Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een toename van melanine. Melanine is het natuurlijke pigment dat onze huid, haar en ogen hun kleur geeft. Een aantal factoren kan een toename van de melanineproductie veroorzaken, maar de belangrijkste zijn:

- Blootstelling aan de zon
- Hormonale invloeden, zoals tijdens de zwangerschap
- Leeftijd (met de jaren wordt zonschade meer zichtbaar middels onder meer vlekken)
- Huidletsel of -ontsteking (door bijvoorbeeld puistjes)


Hoe kan ik pigmentvlekken verminderen?

De juiste combinatie van ingrediënten in een huidverzorgingsformule, zoals een serum, kan goed helpen tegen pigmentvlekken. Het gaat dan om de volgende:

Vitamine C

Dit ingrediënt heeft twee kenmerken die goed zijn voor de huid: het verheldert én verstevigt de huid. Terwijl vitamine C ook de pigmentatie helpt verlichten die je misschien al hebt plus de vorming van donkere vlekken, ofwel zonnevlekken, in de toekomst voorkomt. Garnier heeft een aantal doeltreffende serums met vitamine C:

- Vitamine C* anti-dark spot Serum
- 10% Pure Vitamine C Anti-Pigmentvlekken Nachtserum met Hyaluronzuur
- Vitamine C* Glow Booster Serum Cream


Aanvullend kan ook een crème met vitamine C helpen:

- Vitamine C* natuurlijke glow dagcrème
- Glow Booster Oogcrème met Vitamine C*


Om je vitamine C routine compleet te maken, zou je ook nog voor de volgende producten kunnen kiezen:

- Micellair Reinigingswater Vitamine C*
- Sheet Mask Vitamine C*

*Vitamine Cg is een afgeleide van vitamine C.


Kojinezuur

Dit zuur remt en voorkomt de vorming van tyrosine, waardoor de melanineproductie afneemt en donkere vlekken en hyperpigmentatie effectief worden opgelicht.


Niacinamide

Ofwel vitamine B3, staat bekend om de verhelderende en verzachtende eigenschappen. Garnier gebruikt het in veel huidverzorgingsproducten omdat de verzachtende eigenschappen de vochtbarrière van de huid helpen herstellen. Bovendien vermindert dit ingrediënt zichtbaar donkere pigmentvlekken en acne-vlekken die kunnen achterblijven nadat een puistje of korstje net is verdwenen.


Melkzuur

Melkzuur is van nature afkomstig uit melk, maar wordt ook op natuurlijke wijze door je lichaam aangemaakt. Het maakt op milde wijze de verbindingen tussen de epidermale cellen los om het huidoppervlak te exfoliëren.


Hoe kan ik de vorming van hyperpigmentatie voorkomen?

De manier om hyperpigmentatie te voorkomen, is om altijd een zonnebrandcrème met een SPF 30 of hoger aan te brengen op de huid. Voeg een antioxidant, zoals vitamine C, toe aan je huidverzorgingsroutine om de huid te ondersteunen. Dit helpt de huid beschermen tegen schadelijke vrije radicalen, die bijvoorbeeld ontstaan door UV-straling en vervuiling.


Hoe kan ik bestaande pigmentvlekken verminderen?

Naast producten gebruiken die pigmentvlekken gericht tegengaan, zijn er ook een aantal behandelingen die je bij een dermatoloog of gespecialiseerd huidexpert kunt ondergaan om pigmentvlekken te verminderen. Denk hierbij aan microdemabrasie, peelings en lasers.