Zwaai puistjes en mee-eters vaarwel: een stappenplan | Garnier
Verzorging van de gezichtshuid Verzorging van de huid

Zeg puistjes en mee-eters vaarwel: een stappenplan

Natuurlijk wil je elke dag op je best de deur uit, en dat betekent ook met een mooi egale, stralende huid die blaakt van gezondheid. Naar kantoor, voor een grote bestuursvergadering of tijdens een etentje met vrienden. Het is fijn als je helemaal geen omkijken hebt naar je huid, maar daarvoor heb je ook een goede verzorgingsroutine nodig. Een volledige skincare routine is de beste manier om puistjes en mee-eters te voorkomen en tegen te gaan. Het is daarom allereerst belangrijk om je huid goed te begrijpen, en te weten welk huidtype je hebt. Hiervoor kun je ook een specialist zoals een dermatoloog raadplegen. En verder: wat zijn die onzuiverheden op onze huid precies en waardoor worden ze veroorzaakt? In dit artikel zoomen we daarop in en delen we tips tegen puistjes.

Wat is een puistje?

Een puistje ofwel pukkel is elke soort vlek, verkleuring, imperfectie, onzuiverheid of onvolkomenheid die op de huid kan verschijnen. Puistjes op het gezicht kunnen opvallen en onaangenaam zijn, maar de meesten zijn ongevaarlijk en verdwijnen op den duur. Tenzij je last hebt van acne, een ernstigere aandoening waarbij puistjes niet zomaar komen en gaan. Die puistjes hebben diverse oorzaken. Het kan genetica zijn (van moeders of vaders kant) of het kan worden veroorzaakt door te veel blootstelling aan de zon, ongezonde voeding of een overproductie van talg, die je poriën kan verstoppen.

Wat is de beste oplossing om puistjes tegen te gaan?


Het is zeker mogelijk om puistjes, mee-eters, verschillende type onzuiverheden tegen te gaan. Zeker als je je consequent houdt aan een optimale skincare routine:
Sla een dagelijkse verzorgingsroutine niet over
Reinigen, hydrateren en een paar keer per week een masker kan een groot verschil maken om de huid schoon en egaal te houden.

Reinigen
Een zachte reiniging is ideaal voor alle huidtypes, maar als je een acne-gevoelige of vette huid hebt dan is twee keer per dag reinigen ('s morgens en s avonds, om het vuil dat zich de gedurende de dag heeft opgehoopt af te spoelen) heel belangrijk. Herhaal dit bovendien als je hebt gesport. Probeer Garniers 3-in-1 Reiniging met Klei. Een alles-in-één reiniger die make-up verwijdert en mee-eters vermindert. Geformuleerd met zuiverende klei en salicylzuur (BHA). Reinigt, matteert en vermindert onzuiverheden met één wasbeurt.

Af en toe een masker nemen 
Geef je huid – zeker als deze neigt naar onzuiverheden en glans – wat extra liefde met één of twee keer per week een masker. Garniers Tea Tree Sheet Mask leg je op de huid, laat je rustig intrekken en haal je er daarna weer af. Het is een masker dat zuivert, matteert en de poriën verfijnt. Het masker is verrijkt met tea tree olie en salicylzuur om de huid dus te matteren en poriën te verfijnen. Heb je direct een oplossing nodig voor een puistje? Dan kun je deze ook aanstippen met een lokale anti-puistjes behandeling zoals de S.O.S. Stick.

Serum aanbrengen
Een serum is een lichtgewicht product met een hoge concentratie actieve stoffen die puistjes (of andere specifieke huidproblemen) gericht tegengaan en waarmee je snel resultaat boekt. Garniers AHA + BHA Charcoal Anti-Onzuiverheden Serum is speciaal bedoeld voor een onzuivere, acne-gevoelige huid. Het is klinisch bewezen dat dit product binnen drie weken 35 procent van de onzuiverheden vermindert. De innovatieve, baanbrekende formulering van AHA en BHA (exfoliërende zuren) plus niacinamide en houtskool is het geheim achter een egale, gezond ogende huid die ook zo blijft. Dit niacinamide-serum vermindert als geen ander imperfecties, puistjes, mee-eters en rode vlekken.

Houd jezelf goed gehydrateerd en rust uit

Hydrateer je huid van binnenuit met veel water. Ook is voldoende slaap belangrijker dan je misschien denkt om je huid vrij te houden van puistjes en mee-eters. Wetenschappelijke studies adviseren 7 tot 9 uur slaap per nacht.

Wees lief voor je huid 

Weet wat je op je huid smeert, en kies voor producten speciaal voor jouw acne-gevoelige huid. Scrub de huid niet overmatig en blijf vooral ook van de huid af. Puistjes uitknijpen werkt vaak averechts dus probeer dit te vermijden.