Wat is een vitamine C serum precies? | Garnier
Vitamine c header Vitamine c header

Wat is een vitamine C serum precies?

Vitamine C-serums zijn niet voor niets heel populair: ze werken echt. Een ongelijkmatige teint, een ruwe textuur, fijne lijntjes, acnelittekens, algehele dofheid: veel bekende huidproblemen kunnen worden verzacht met behulp van vitamine C en de huidverzorgingsproducten waarin het voorkomt. Maar hoe werkt vitamine C nu precies op de huid? Zijn de resultaten (een gladde, egale huid) te danken aan dezelfde krachtige antioxidant die wordt aangetroffen in het sinaasappelsap dat je drinkt als je verkouden bent? Je ontdekt het in dit artikel.

Wat doet vitamine C serum voor je gezicht?

Vitamine C is een antioxidant die schadelijke vrije radicalen tegengaat, waardoor je huid stralend en gezond blijft. Vitamine C wordt aangetroffen in citrusvruchten, bessen, aardappelen, tomaten, paprika's, kool, spruitjes, broccoli en spinazie. Vitamine C is ook verkrijgbaar als oraal supplement, meestal in de vorm van capsules en kauwtabletten. De meeste mensen krijgen voldoende vitamine C binnen via een gezond dieet.

Hiernaast is ascorbinezuur of L-ascorbinezuur synthetische vitamine C die in een laboratorium wordt gemaakt. Andere vormen zijn calciumascorbaat, magnesiumascorbaat, magnesiumascorbylfosfaat, natriumascorbaat en natriumascorbylfosfaat. Deze komen allemaal voor in cosmetica zoals vitamine C serums en vertegenwoordigen een synthetische vorm van vitamine C.

De chemische structuur van ascorbinezuur is identiek aan die van natuurlijke vitamine C. Weliswaar is er één verschil: natuurlijk voorkomende vitamine C uit fruit en groenten gaat gepaard met andere micronutriënten en fytochemicaliën die in de voeding ontbreken. Een vitamine C serum dat je op je huid aanbrengt, kan veel doen voor je gezicht: deze krachtige antioxidant stimuleert de productie van collageen in je huid. Het bestrijdt ook fijne lijntjes, verheldert de teint en biedt tal van andere anti-aging voordelen.

Waar moet je op letten in een vitamine C serum?


Het is handig om te weten welke vorm vitamine C je smeert. De term op de ingrediëntenlijst waarnaar je wil zoeken is ascorbinezuur (ook bekend als L-ascorbinezuur of pure vitamine C), de meest stabiele en effectieve vorm van vitamine C in de huidverzorging. Hiernaast kan vitamine C gemakkelijk vervliegen, en daarom is het belangrijk dat de verpakking niet-transparant en luchtdicht is.

Voorbeelden zijn Garniers vitamine C serums:

Vitamine C* Anti-Pigmentvlekken Serum

Dit is een geavanceerd huidverzorgingsproduct dat doelgericht donkere vlekken en pigmentatieproblemen aanpakt. Verrijkt met vitamine C, werkt dit serum om de teint te egaliseren en de zichtbaarheid van donkere vlekken en ouderdomsvlekken te verminderen. Het resultaat is een stralende, meer egale teint en een verbeterde textuur voor een frisse uitstraling.

10% Pure Vitamine Cg* Anti-Pigmentvlekken Nachtserum met Hyaluronzuur

Dit serum is een krachtig nachtserum dat ontworpen is om pigmentvlekken effectief te verminderen en de huidtextuur te verbeteren. Dankzij het hoge gehalte aan vitamine C, de krachtige antioxidant, helpt dit serum om een egalere en meer stralende teint te bevorderen. De toevoeging van hyaluronzuur zorgt voor hydratatie en een frisse uitstraling zodra je wakker wordt.

In laatstgenoemde product zit niet alleen vitamine C maar ook hydraterend hyaluronzuur. Andere serums die ook goed zijn voor de huid: een serum met niacinamide (om de poriën te verfijnen), een serum met hyaluronzuur (voor een droge en gedehydrateerde huid) of een serum met retinol (anti-aging).

Hoe vitamine C serum te gebruiken?

Je kunt vitamine C-serum aanbrengen na het reinigen van de huid. Slechts een paar druppels serum op de handpalm of direct op het gezicht. Dep zachtjes op het gezicht en laat het intrekken totdat het volledig door de huid is opgenomen. Breng hierna een hydraterende vochtinbrengende crème en voor overdag een breedspectrum zonnebescherming met minimaal SPF 30. Doorgaans wordt een vitamine C serum voor ’s ochtends aanbevolen, maar lees altijd de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van je gezichtsserum voor gebruik.

Wie moet een vitamine C serum op de huid gebruiken?

Doorgaans kan iedereen al vanaf jonge leeftijd (zeg achttien jaar) goed een serum met vitamine C gebruiken. De enige personen die vitamine C misschien beter kunnen overslaan, zijn mensen met een zeer gevoelige huid. Terwijl er ook vitamine C serums zijn die speciaal zijn geformuleerd voor een gevoelige huid. Soms kunnen er dan allergieën of roodheid ontstaan. Heb je zo’n gevoelige huid dan kun je ook eerst een patch test doen; het serum met vitamine C uitproberen op een klein deel van de huid bijvoorbeeld op de pols of wang. 

Kan ik vitamine C serum elke dag gebruiken?

Je kunt de meeste vitamine C serums prima dagelijks gebruiken. Zo haal je het meeste uit deze antioxidant die ook de huid beschermt tegen vrije radicalen waar het dagelijks onbedoeld aan wordt blootgesteld. Is je huid gevoeliger dan kun je het vitamine C serum ook om de dag gebruiken.

Maakt vitamine C serum de huid lichter?

Vitamine C serum maakt je huid niet per definitie lichter, maar wel egaler. Vitamine C bevat namelijk een eigenschap die de melanineproductie van je huid remt, wat huidverkleuringen zoals donkere vlekken en hyperpigmentatie veroorzaakt. Kortom, het is een superieur verhelderend middel dat bruine vlekken vervaagt zonder de normale huidpigmentatie (waaronder dus de kleur van je huid) te veranderen.


Een vitamine C derivaat zoals vitamine Cg heeft de voordelen van vitamine C, maar dan in een gestabiliseerde formule. Vitamine C is van nature instabiel wanneer het wordt blootgesteld aan verschillende externe factoren, zoals zuurstof en zonlicht, waardoor het moeilijk is om het op betrouwbare wijze te formuleren in cosmetische producten. De houdbaarheid na openen van vitamine C formules met een derivaat is vaak langer dan die van puur vitamine C.

*Vitamine Cg = een afgeleide van Vitamine C