Haarverf allergietest | Garnier
21 950x543 21 768x432

Zo doe je een haarverf allergietest

Doe altijd een allergiewaarschuwingstest, voordat je thuis je haar kleurt. Met deze 4 voorzorgsmaatregelen verminder je het risico op allergische reacties op haarverf.

Haarkleuring allergietest: hoe doe je een allergietest voor haarkleuring?
Is het echt nodig om elke keer dat je haar kleurt, vooraf een allergietest voor haarverf te doen? Ja. Wanneer je van plan bent om je haar te verven, is het essentieel om allergietest te doen. Ook wanneer je je haar al jaren kleurt, kan er plotseling een allergische reactie ontstaan. Zelfs met exact dezelfde haarverf die je al eerder zonder problemen hebt gebruikt. 

Een haarverfallergie komt slechts sporadisch voor. Toch kan het vanuit het niets gebeuren dat de huid na het verven allergisch reageert. Bij een allergische reactie maakt het lichaam antistoffen aan tegen ingrediënten van de haarverf. Deze antistoffen veroorzaken verschillende reacties in het lichaam milde klachten zoals een wat jeukerige hoofdhuid, rode bultjes en roodheid tot een heftige reactie, zoals traanogen of een zwelling aan het hoofd of handen

Gelukkig kun je dit met een allergietest in 4 simpele stappen snel en gemakkelijk voorkomen:
1. Breng een kleine hoeveelheid haarverf aan op de huid achter het oor.
2. Wacht 48 uur.
3. Controleer de huid op reacties.
4. Zijn er geen symptomen die wijzen op een haarverf allergie? Dan kun je het haar veilig kleuren.

Stap 1: Breng wat haarverf aan achter het oor
Draag je oorbellen? Verwijder ze dan, voordat je de test gaat doen. Gebruik een wattenstaafje om een kleine hoeveelheid ongemengde haarverf aan te brengen achter het oor. Een stip ter grootte van 1 à 2 cm is voldoende. Was de verf niet af en laat het volledige opdrogen. Sluit de haarverf weer goed af en bewaar deze om het na 48 uur te kunnen gebruiken. 

Stap 2: Geef de huid 48 uur de tijd
Het duurt twee dagen voor het resultaat van de allergietest bekend is. Waarom 48 uur? Om mogelijke allergische reacties op de haarverf op te kunnen sporen, heeft het immuunsysteem tijd nodig om te kunnen reageren. De meeste allergische reactie zullen binnen 48 uur na het aanbrengen op de huid zichtbaar worden. 24 uur is niet genoeg om allergische reacties uit te kunnen sluiten, dus houd echt de aanbevolen 48 uur aan. Het is belangrijk om de huid tijdens de test verder met rust te laten, zonder het te wassen, te bedekken of aan te raken. 

Stap 3: Herken de symptomen van een haarverfallergie
Zodra de 48 uur voorbij zijn, zijn de testresultaten bekend. Wanneer je last hebt van jeuk, roodheid en/of zwellingen in of rond het testgebied, dan is er sprake van een allergische reactie. Gebruik de haarverf in dat geval niet.  

Stap 4 : Verf je haar
Wanneer er niets aan de huid te merken valt nadat je de test hebt uitgevoerd en er zijn geen verdachte veranderingen aan de huid te ontdekken, dan kun jij je haar kleuren.

Pak de haarverf erbij en breng het aan volgens de gebruiksaanwijzing. Onthoud: als je ondanks de positieve uitslag van de gevoeligheidstest tijdens de inwerktijd een reactie opmerkt dan is het belangrijk om de verf direct helemaal uit je haar te spoelen. Maak je je ongerust over de ernst van de reactie raadpleeg dan altijd een arts voor verder overleg. Mocht je een allergische reactie op een haarkleuring hebben gehad dan adviseren we tevens het Consumer Care team van Garnier te bellen, bereikbaar via nummer 023-5499446 of per e-mail informatiecentrum@loreal.com.