Hoe ga je om met grijs haar? | Garnier
18 950x543 18 768x432

Grijs haar? Zo ga je er mee om!

Veel mensen zien er tegenop om grijs te worden. Helaas kun je dit niet voorkomen, maar je kunt grijze haren met de juiste haarkleuring wél goed verbergen.

Grijs haar? Zo ga je ermee om!
Het is iets waar veel mensen tegenop zien: grijs worden. Grijze haren kun je helaas niet voorkomen, maar gelukkig zijn er tal van producten om ze aan te pakken. In dit artikel leggen we je uit waarom haar grijs wordt, hoe je ervoor zorgt dat grijze haren minder zichtbaar worden en hoe je ze met haarkleuring het beste verbergt.

Waarom wordt je haar grijs?
Onderzoeken hebben aangetoond dat je haarkleur - blond, bruin, zwart of rood - wordt bepaald door de natuurlijke productie van melanine in de haarzakjes. Melanine is het pigment dat ervoor zorgt dat je haar een bepaalde kleur krijgt. Na verloop van tijd verliezen sommige haarzakjes echter hun vermogen om melanine te produceren. Wanneer dit gebeurt, verliezen die follikels ook hun kleur, waardoor het haar grijs of wit lijkt. Hoewel de exacte oorzaak van grijs worden nog niet volledig bekend is, heeft het waarschijnlijk te maken met genetica. Volgens verschillende onderzoeken zijn er daarnaast andere factoren die de snelheid waarmee je grijze haren verschijnen kunnen verhogen, zoals stress, roken en slechte voeding.

Wat kun je doen om grijs haar tegen te gaan? 
Helaas kun je je genen niet veranderen, maar je kunt wel maatregelen nemen om de kans op grijze haren te verminderen. De meeste zijn duidelijk: zorg voor voldoende lichaamsbeweging, slaap voldoende en rook niet. Ook gezonde voeding kan een rol spelen bij het verminderen van de snelheid waarmee je grijs wordt. Er is gebleken dat bepaalde vitaminetekorten, zoals een tekort aan vitamine D3, voorkomt bij gevallen van vroegtijdig grijs worden. Hoewel er nog meer onderzoek te doen is, kan het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet zeker geen kwaad.

Hoe maak je grijze haren minder zichtbaar?
Oké, dit is wat je echt wilt weten: wat doe je tegen die grijze haren? Grijs haar is inmiddels trendy en volledig geaccepteerd, maar je hoeft nog geen volledige grijze look aan te nemen als je daar nog niet aan toe bent. Onze haarexperts adviseren om geen grijze haren uit je hoofdhuid te trekken. Doe je dit wel, dan kan de follikel beschadigd raken en niet terug groeien (na het weghalen). In plaats daarvan is het verstandig om te kiezen voor een voedende kleurcrème, die dicht bij je natuurlijke haarkleur ligt. Zo kun je je grijze uitgroei telkens bijwerken vanuit het comfort van je eigen badkamer. Je haar groeit gemiddeld ongeveer een centimeter per maand. Zo zal er na 6-8 weken uitgroei zichtbaar zijn. Garnier Nutrisse Crème en Garnier Olia zijn permanente haarkleuringen die je grijze haren kunnen dekken.

Verzorging grijs haar
Grijze haren zijn meestal droger en hebben een grovere structuur, wat een goede verzorging belangrijk maakt. Grijze haren zijn gevoeliger voor externe schade, zoals blootstelling aan UV-straling. De haren zijn brozer, droger en hebben de neiging om sneller te breken. Onze experts adviseren een voedende conditioner te gebruiken om het haar zacht en soepel te houden. Gebruik aanvullend een wekelijks haarmasker met voedende ingrediënten om je haar de juiste hydratatie te bieden.