Vind de haarkleur die bij je past | Garnier
Lachende vrouw met lang blond haar 19 768x432

Deze haarkleur past het best bij jouw huidtint!

De ene haarkleur staat je vaak veel beter dan de ander. Zó kies je een nieuwe haarverf die perfect past bij je natuurlijke haarkleur en je huidtint.

De beste haarkleur bij jouw huidtint
Bij het overwegen van een nieuwe haarkleur is het slim om rekening te houden met je natuurlijke haarkleur en je huidtint. Want hoe komt het nu dat sommige haarkleuren er ongelooflijk mooi uitzien bij bepaalde huidtinten en bij andere net wat minder? Om te begrijpen hoe dit zit, helpt het om meer te weten te komen over je natuurlijke kenmerken en hoe je ze kunt accentueren.  

Natuurlijke kleuren
Je natuurlijke huidtint wordt bepaald door de hoeveelheid melanine die je lichaam produceert. Als je lichaam veel melanine aanmaakt, is je huid donkerder en als het minder aanmaakt, is je huid lichter. Externe factoren, zoals hoeveel tijd je in de zon doorbrengt, kunnen je huidtint beïnvloeden, maar deze niet dramatisch veranderen. Je kunt je huidtint ook beschrijven als ‘warm’ (met een gele of gouden gloed) of ‘koel’ (met een roze of blauwachtige ondertoon). 

Hoe zit het met je haarkleur? Dat wordt ook bepaald door melanine. Mensen die niet veel melanine aanmaken, hebben een lichtere natuurlijke haarkleur - meestal blond of rood - en mensen die veel melanine maken, hebben donkerbruin of zwart haar. Naarmate je ouder wordt kan je haarkleur veranderen, dus je hebt misschien niet altijd precies dezelfde tint als waarmee je bent geboren.

Gebruik het kleursysteem
Er is een standaard kleursysteem om te bepalen hoe donker of licht je natuurlijke haarkleur is. Aan de hand van deze methode kun je ook voorspellen hoe een nieuwe haarkleur er op jouw haarkleur uit zal zien. Kleurhoogte 10 is zeer lichtblond en gaat vaak hand in hand met een lichte huidtint, en kleurhoogte 1 is zwart. Deze kleurhoogte gaat vaak samen met een donkerdere huid.

Het kleursysteem dat op elke haarverfverpakking staat, helpt te bepalen hoe een haarkleur bij jou zou kunnen staan, voordat je het daadwerkelijk aanbrengt. De meeste haarkleuren hebben een twee- of driecijferig nummer, waarvan het eerste cijfer de kleurhoogte is, en het tweede en/of derde cijfer de warmte of koelte van de toon vertegenwoordigt. Dit heet de kleurnuance en bestaat uit de volgende nummers: 
.0 natuurkleur
.1 as
.2 parelmoer
.3 goud
.4 koper
.5 mahonie 
.6 rood 

Welke haarkleur past bij mijn huidtint? 
Over het algemeen kun je zeggen dat as-, parelmoer en violettinten het meest geschikt zijn voor mensen met een koele huidtint. Goud-, koper- en mahonietinten zijn vaak een betere aanvulling voor mensen met warme huidtinten. Natuurlijk kun je je haar kleuren in elke gewenste tint - maar de resultaten zien er misschien niet altijd hetzelfde uit als op de verpakking.  Volgens kleurexperts*, krijg je de beste en meest natuurlijk ogende resultaten door binnen 3 tinten verschil, donkerder of lichter, ten opzichte van je natuurlijke haartint te blijven. Ongeacht of je voor blond, rood of bruin haar gaat.

Gekleurd haar verzorgen
Gekleurd haar kan er absoluut schitterend en levendig uitzien, dus verzorg het zo goed als je kunt. Bescherm gekleurd haar altijd tegen de zon en tijdens het zwemmen, en gebruik voedende shampoos en conditioners.

*Bron: American Academy of Dermatology, 2019