Wat te doen tegen pluizig haar? | Garnier
Vrouw met krullend pluizig haar Vrouw met krullend haar

Wat te doen tegen pluizig haar? Bekijk deze anti-pluis tips.

Voordat we ingaan op hoe je pluizig haar het beste behandelt, is het belangrijk om te weten wat de onderliggende oorzaak is. Pluizig haar treedt op vanwege een gebrek aan vocht in het haar. Dit zorgt ervoor dat het haar vocht zoekt uit de lucht eromheen, waardoor je haar pluizig wordt. Dit is ook meteen de reden is waarom vochtige lucht je haar meestal nóg pluiziger maakt. Naast het weer en het gebrek aan vocht in het haar, zijn er een aantal factoren die je haar gevoeliger maken voor pluis. Wij nemen de top 5 oorzaken met je door en verklappen je de beste anti-pluis tips.

1. Te heet douchen
Extra warm water kan ontspannen aanvoelen tijdens het douchen, maar het doet je haar en je huid geen enkele gunst. Gloeiendheet water kan je haar ontdoen van de natuurlijke oliën die het gehydrateerd en glanzend houden. 

2. Je haar elke dag stylen met hete stylingtools
Zoals gezegd onttrekt warmte vocht uit het haar. Zet je föhn, stijltang of krultang daarom niet op de hoogste temperatuur en gebruik vooraf een hittebeschermend haarproduct.

3. Het haar te vaak wassen
Wanneer je je haar te vaak wast met een shampoo die niet geschikt is voor jouw haartype, kan het gaan pluizen. Hoe je de juiste shampoo voor je haar uitkiest, lees je hier.

De beste ingrediënten voor pluizig haar zijn voedende oliën, zoals: arganolie, avocado-olie en olijfolie.

4. Je hebt last van gespleten haarpunten

Heb je broze, gespleten haarpunten? Beschadigd haar betekent vaak pluizig haar. Zorg dat je regelmatig naar de kapper gaat om je punten te laten knippen. Gebruik bij iedere wasbeurt een shampoo voor beschadigd, breekbaar haar en gebruik aansluitend een herstellend masker, zoals Loving Blends Honing Goud of Honing Goud the Milk Mask als je weinig tijd hebt.

5. Haren drogen met een handdoek

Door je haar ruw met een badhanddoek te drogen, wordt het vocht weliswaar snel uit je haar getrokken, maar het is niet echt goed voor je haar. Kies liever voor een microvezeldoek die je om je haar kunt wikkelen en knijp overtollig water zachtjes uit het haar. Een microvezel handdoek is een goede anti-pluis manier om het haar te drogen. 

Extra tips die je helpen pluizig haar tegen te gaan

• De juiste stylingtools maken een groot verschil om pluizig haar te temmen. Kies daarom voor een ionische föhn. Een ionische föhn is een haardroger die ervoor zorgt dat de haren niet statisch worden en pluisvrij blijven. Door de negatieve ionen wordt het haar namelijk van binnenuit gedroogd en kan het natuurlijke vocht in het haar worden behouden.

• Heb je krullend haar? Kam je haar dan alleen met een kam met brede tanden. Liefst eentje van buigzaam materiaal om onnodig trekken te voorkomen. Gebruik de kam alleen als het haar nat is. Krullend haar kammen wanneer het droog is, kan haarbreuk veroorzaken. Meer tips voor krullend haar kun je in dit artikel vinden.

• Zorg ervoor dat je elke dag de aanbevolen hoeveelheid water drinkt om je lichaam van binnenuit gehydrateerd te houden.