Wat is het verschil tussen een tonic en een toner? | Garnier
TONIC 5 TONIC 4

Wat is een tonic en hoe verschilt het van toner?

Veel mensen slaan een tonic over in hun dagelijkse beautyroutine. Zelfs voor beautyliefhebbers is het soms onduidelijk wat een tonic – ook wel door de war gehaald met toner – precies doet. Vaak wordt er gedacht dat het een extra (luxe) product is, dat je niet dagelijks nodig hebt. Jammer, want de zuiverende lotion is het geheim achter een intens stralende gloed en het kan jouw huid net dat beetje extra geven. 

Beautyweetje: ‘Een toner is bedoeld als voorbereiding op moisturizer, een tonic reinigt de huid extra en werkt verfrissend’

Wat is het verschil tussen een tonic en een toner? 
Er zit zeker verschil tussen een tonic en een toner. Hoewel op sommige beautysites de termen door elkaar worden gebruikt. Een tonic wordt soms zelfs als synoniem gebruikt voor een toner, en vice versa. Logisch dus dat hier veel verwarring over bestaat. Ter opheldering: een toner gebruik je als voorbereiding op moisturizer, ofwel een dag- of nachtcrème. Het is geen reinigend, maar eerder een verzorgend en kalmerend product. Een toner, in expres een waterige textuur, versterkt de huidbarrière en brengt het vochtpeil in balans. Als je hierna smeert met een hydraterende crème wordt het extra vocht in combinatie met werkzame ingrediënten als het ware in de huid gesloten. Voorbeeld: Tijm Perfectionerende Toner uit de Garnier Bio-lijn, biologische verzorging. Een tonic, daarentegen, werkt puur reinigend en verfrissend. 

Beautyweetje: ‘Het voornaamste doel van een tonic: een brandschoon gevoel, een imperfectie-vrije huid.’

Waarom een tonic? 
Een tonic is ook een gezichtsverzorgingsproduct dat na de reiniging komt (nog vóór een eventuele toner) plus voor de dagcrème. Deze zuiverende lotion, zoals Garniers Pure Active Sensitive Tonic, is ontwikkeld om alle resterende onzuiverheden en reinigingsproducten te verwijderen die achter kunnen blijven – ook na een flinke plons water in je gezicht. Een tonic is daarom bij uitstek geschikt voor wie een vette en onzuivere maar ook een gevoelige huid heeft. Vaak zijn tonics zoals deze voorzien van ingrediënten zoals toverhazelaar en salicylzuur, een exfoliërend ingrediënt waarmee je dode huidcellen zo kwijt bent. Een tonic reinigt diep en matteert de huid. Dep dus extra op zones van de huid die wat vettig zijn. Garniers Botanische Tonic is ook verrijkt met rozenwater, een natuurlijk ingrediënt dat de huid tegelijkertijd verzacht. Het voornaamste doel van een tonic: een brandschoon gevoel, een imperfectie-vrije huid. Voor een droge huid raden wij de Garnier hydraterende en Verzachtende Tonic aan. Die zorgt er tegelijkertijd voor dat je huid er minder dof en vermoeid uitziet. Heus, als je eenmaal een tonic aan jouw beautyroutine hebt toegevoegd, sla je het nooit meer over.

Voordelen van een tonic 
Wie snel last heeft van onzuiverheden kan bijna niet om een tonic heen. Zouden we de voordelen van tonic opsommen dan komt het hierop neer: 

Tonic zuivert de huid extra 
Tonic verwijdert de laatste make-upresten, die met een eerste schoonmaakbeurt misschien niet helemaal zijn verdwenen. Niet voor niets is in beautyland Zuid-Korea dubbel reinigen mateloos populair. Een tonic exfolieert de opperste huidlaag intensief.   

Tonic verkleint poriën
Een verfrissende tonic verkleint de poriën waardoor je huid er een stuk schoner en egaler uitziet. Het zorgt er ook voor dat je huid net iets strakker lijkt.