SPF, alles wat je moet weten over goede zonbescherming
Wil jij goed beschermd de zon in? Verdiep je dan eerst in goede bescherming voor je huid en welke SPF het beste bij jou past.
Wat is SPF en wat betekent de index?
Dat drieletterige woord SPF, wat betekent het eigenlijk? Je bent niet de enige die zich dat afvraagt. De letters op je flesje staan voor: sun protection factor, ofwel zonbeschermingsfactor. Het verwijst naar de mogelijkheid van een product om je huid te beschermen tegen UV-stralen. Dit verschilt ook van persoon tot persoon, want iedereen heeft een andere huid. Maar zelfs met een donkere huid heb je zonbescherming hard nodig. Hiernaast is het zo dat chemische zonnebrand een filmpje op de huid achterlaat die UV-straling filtert zodat de huid zo min mogelijk wordt aangetast. Fysieke zonnebrand, zoals zonproducten geformuleerd met titaniumdioxide en zinkoxide, kaatsen UV-stralen teug. Het gebruiken van een product met broad-spectrum SPF kan je kansen op huikanker aanzienlijk verminderen.
Beauty Tip: ‘Zonnebrandcrème wil je elke dag dragen – ook in de winter, ook onder een bewolkte hemel’
Hoe vaak SPF dragen?
Dagelijks, zo simpel is het. Zelfs in de winter, zelfs bij een bewolkte lucht, en dus niet alleen op een tropische vakantie. Maak er een gewoonte van om met SPF te smeren. Dit maakt een wereld van verschil. Breng ’s ochtends minimaal SPF 15 aan. Ben je van plan de hele dag buiten te zijn? Dan is het belangrijk om je SPF te verhogen. In de volle zon raden wij altijd een SPF 50 aan. Maar dat is niet het enige: je wil elke twee uur bijsmeren met zonnebrand voor je gezicht. Na een paar uur werkt de SPF namelijk uit. Het is hiernaast slim om uit het zonlicht te blijven tussen 10 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. De zon staat dan namelijk het hoogst aan de hemel, met het meest nadelige effect op de huid. Herinnering: UV-stralen kunnen je huid zo beschadigen dat het resulteert in rimpels, bruine vlekken zoals pigmentvlekken, een slappe huid en huidkanker.
Kan SPF verlopen?
Zonnebrand en SPF-producten zijn extreem effectief in het beschermen van je huid tegen de zon. Toch daalt de effectiviteit na een poos. Houd dus in de gaten of je zonproducten nog goed zijn. Zelfs als je flesje nog helemaal vol is van vorig jaar, want na de vervaldatum heeft SPF significant minder effect waardoor wij aanraden het niet meer te gebruiken. Vergeet ook niet altijd even goed te schudden voordat je een lang stilgelegen zonnebrand weer van de plank pakt.
Ook belangrijk: is je zonnebrand nog niet verlopen, maar heeft deze wel een gekke textuur of geur? In dat geval kan het zonproduct ook beter de prullenbak in.
Beauty Tip: ‘Kies zonnebrand die bij je huidtype past, zoals een olievrije variant voor een gecombineerde of vette huid’
Welke SPF past bij mijn huidtype?
Het is altijd goed om huidproducten te gebruiken die bij je huidtype passen of deze nu gecombineerd, vet of droog is. Je kunt prima een SPF-product vinden dat speciaal voor jouw huidtype is geformuleerd. Er liggen tal van goede zonnebrandproducten in de winkel: van crèmes tot sprays, olievrij (voor een onzuivere huid), hydraterend, parfumvrij of wat je huid ook maar nodig heeft.