Wat geactiveerd houtskool doet voor je huid | Garnier
first fixed slider

WAT IS GEACTIVEERD HOUTSKOOL?

Wat houtskooltjes in het vuur gooien om je groenten te grillen, dat heeft niks te maken met geactiveerd charcoal. Dit is namelijk een interessant bestanddeel in huidverzorging. In Azië wordt dit type ‘activated charcoal’ al jaren gebruikt als natuurlijke detox. De donkere substantie is een diep zuiverend materiaal, dat vuil, te veel talg, make-up uit vuile poriën zuigt. Niet alleen de Romeinen, maar ook de Grieken en Egyptenaren ontdekten al jaren geleden de kracht van houtskool. Jij wil het vast ook in je badkamerkastje hebben staan – in de juiste huidverzorgingsformule. Een handig redmiddel bij pukkeltjes.

Het is een mateloos populair beautyingrediënt op het moment, houtskool. In huidverzorging wil je alleen wel geactiveerd ofwel ‘activated charcoal’ hebben, met doeltreffend effect op je huid. Dit bestanddeel is dus niet hetzelfde als de zwarte koolstof die je op je zomerbarbecue gooit. Nee, dit type houtskool is ‘opgeladen’ ofwel geactiveerd; verhit tot een extreem hoge temperatuur (stoom tot 1000°C) en gecombineerd met gassen. Wat moet je daarmee, denk je wellicht? Het poeder dat hiervan wordt gemaakt kan giftstoffen vangen en bacteriën als een magneet aantrekken. Met andere woorden, het is geweldig om onzuiverheden mee te verwijderen.

Wist je dat: ‘Houtskool reinigt diep en het trek vuil, make-up, overtollig talg als een magneet uit je poriën’


Houtskool 3
Houtskool 4

WAT DOET HOUTSKOOL VOOR JE HUID?

Houtskool in huidverzorging heeft een drievoudige werking. Allereerst bindt charcoal aan vet. Dit betekent dat houtskool vuil, overtollig vet en andere onzuiverheden, die zich ongewenst op je huidoppervlak verzamelen, aan zich bindt. Hiernaast is houtskool een diep reinigend stofje, dat – zoals al aangestipt – vuil uit je poriën trekt als een magneet. Tot slot een aangename bijkomstigheid: houtskool werkt matterend. Zodra vuil en onzuiverheden door houtskool worden aangetrokken, zien je poriën er gelijk een stuk fijner uit. Inderdaad, optisch kleinere poriën. Terwijl je teint matter oogt.

Wist je dat: ‘Natuurlijk houtskool is zelfs geschikt voor een gevoelige huid, neigend naar bijvoorbeeld roodheid'

NORMAAL OF VET: HOUTSKOOL IS GESCHIKT VOOR ELK HUIDTYPE

Houtskool kan een onzuivere huid dus helpen opklaren, maar daar is nog niet alles mee gezegd. Geactiveerde houtskool in huidverzorging kan namelijk veel betekenen voor alle huidtypen. Allereerst een vette huid, die veel glanst en acne-gevoelig is: houtskool kan hierbij op wondere wijze overmatig talg verminderen. Hiernaast vermindert het gelijk de verschijning van bestaande mee-eters en helpt het nieuwe puistjes voorkomen. Een diepe reiniging, dat is wat houtskool met je huid doet. Tegelijkertijd is houtskool niet zo agressief als het misschien klinkt. Het is ook geschikt voor een gevoelige huid. Als je huid zowel vet als droog is (lees: gecombineerd) dan komt houtskool ook mooi van pas. De T-zone (glimmende voorhoofd, neus, kin) wordt gezuiverd, terwijl het de huid ook uitbalanceert. Sla heel droge delen van je gezicht liever wel over. Voor een normaal huidtype wil je zeker ook een keer bijvoorbeeld een maskertje met houtskool uitproberen.

Houtskool 5

ONTDEK ONZE INGREDIËNTEN VAN NATUURLIJKE OORSPRONG

Kies een ingrediënt uit het mozaïek of via de zoekbalk